Σεμινάρια Ζωής από τους εθελοντές της ΕΟΔ Ροδόπης

983
Ο νέος κύκλος σεμιναρίων Πρώτων Βοηθειών ξεκίνησε χθες το απόγευμα στα γραφεία της ΕΟΔ Ροδόπης, με τη συμμετοχή νέων ανδρών και γυναικών που ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στην πρόσκληση της Ομάδας.

Βασική Υποστήριξη Ζωής και με αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), καθώς και Θέση Ανάνηψης και Αντιμετώπιση Πνιγμονής περιλάμβανε η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που έγινε από τον πιστοποιημένο από την ΕΟΔ και Διεθνείς Οργανισμούς Εκπαιδευτή Πρώτων Βοηθειών Χάρη Παπαμαρκάκη, με τη βοήθεια του μέλους της ΕΟΔ Ροδόπης Λευτέρη Τσολάκη.

 

Στο σεμινάριο έγινε, επίσης, αναφορά στην αντιμετώπιση πνιγμού, αλλά και την αντιμετώπιση επιληψίας και σοκ.

Τη σπουδαιότητα εκπαίδευσης στις Πρώτες Βοήθειες εξηγεί ο Χάρης Παπαμαρκάκης: «Πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να μαθαίνει Πρώτες Βοήθειες, πρώτα-πρώτα για το δικό του άνθρωπο και μετά για όλους τους υπόλοιπους. Σκεφτείτε ότι ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας όταν κινδυνεύει ένας άνθρωπος. Ας πούμε, σε μία καρδιακή ανακοπή, στο πρώτο ή δεύτερο λεπτό θα πρέπει κάποιος να κάνει κάτι να δώσει πρώτες βοήθειες. Αυτός μπορεί να είναι ένας περαστικός, μπορεί να είναι ένας από μας». Ο στόχος, όπως επισημαίνει ο εκπαιδευτής είναι «αν όχι να καλυτερεύσουμε μια κατάσταση, τουλάχιστον να την κρατήσουμε σταθερή, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ο άνθρωπος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο που εκεί θα υπάρχει η αντιμετώπιση του περιστατικού».

 

Τα μαθήματα ξεκίνησαν από πέρσι, αρχικά για τα μέλη της Ομάδας και στη συνέχεια για τους πολίτες και συνεχίζονται φέτος. Ήδη, έχει προγραμματιστεί η εκπαίδευση των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Ανατόλια» στις 31 Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι εθελοντές της Ομάδας θα κάνουν μια παρουσίαση των βασικών Πρώτων Βοηθειών στο Φανάρι στις 27 Ιανουαρίου, ενώ ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων για το 2017 θα ολοκληρωθεί στις 2 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της ΕΟΔ με τη συμμετοχή πολιτών.

 

Στο τέλος του πεντάωρου σεμιναρίου -που ας σημειωθεί γίνεται χωρίς χρέωση για τους συμμετέχοντες- δίνονται Βεβαιώσεις παρακολούθησής του.