Το νέο τιμολόγιο της ΕΒΖ «κλέβει» τη συνδεδεμένη

1222
Μόνο… απελπισµένοι «µηχανάτoρες» θα επιχειρήσουν να µπουν φέτος στην καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων.

ebz-sindedemeni

Με τη βιοµηχανία να παραπαίει και τον κόσµο απλήρωτο, η διοίκηση της ΕΒΖ περιµένει ν’ αυξηθεί η συνδεδεµένη για να κόψει από το νέο τιµολόγιο, που θα παρουσιάσει στους παραγωγούς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Αgrenda.

Κι ενώ παραµένει ακόµα ανοιχτό το ζήτηµα της πληρωµής των παραγωγών, ύψους 7 εκατ. ευρώ, από τα υπόλοιπα για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν το 2016, βασική µέριµνα της βιοµηχανίας είναι να πείσει τους καλλιεργητές να βάλουν τα διπλάσια από πέρυσι στρέµµατα (περί τα 120.000 στρµ.).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ζάχαρης δεσµεύεται για εξόφληση µέχρι τέλος Ιανουαρίου, µια ανάσα δηλαδή από την έναρξη της νέας σποράς, ωστόσο µε το ζήτηµα του διαγωνισµού πώλησης των µη παραγωγικών ακινήτων της εταιρείας σε εξέλιξη και τη συµφωνία µε του πιστωτές ακόµα να µην έχει οριστικοποιηθεί, ο κλοιός σφίγγει πολύ τόσο για τη διοίκηση όσο και για τις σχέσεις της µε τους παραγωγούς και το µέλλον της καλλιέργειας.

Τα πράγµατα «στράβωσαν» από τα µέσα της περασµένης εβδοµάδας, όταν αναβλήθηκε η προγραµµατισµένη επίσκεψη του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου στα κεντρικά της ΕΒΖ στην Αριστοτέλους, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο χιονιάς έδωσε –ως φαίνεται- στον υπουργό την απαραίτητη παράταση λίγων ηµερών, µέχρι να έχει στα χέρια του και την απάντηση από την Κοµισιόν στο αίτηµα της χώρας µας για αύξηση της τιµής της συνδεδεµένης στα τεύτλα από τα 53 ευρώ στα 72 ευρώ το στρέµµα.

Σηµειώνεται ότι η συνάντηση µεταφέρθηκε για την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Πάντως, το σκεπτικό έχει ως εξής: Αν οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως για την αύξηση της συνδεδεµένης, η διοίκηση της ΕΒΖ θα ανακοινώσει µειωµένο από πέρυσι τιµολογιακό καθεστώς, στο πλαίσιο των οικονοµικών δυσκολιών που αντιµετωπίζει το τελευταίο διάστηµα, µε το «πάτηµα» ότι οι καλλιεργητές θα βγάλουν σούµα ούτως ή άλλως στο τέλος της χρονιάς, υψηλότερη από πέρυσι λόγω της τιµής της συνδεδεµένης.

Στην περίπτωση, τώρα, που η απάντηση των κοινοτικών είναι αρνητική, τότε από τη ζαχαροβιοµηχανία έχουν αποφασίσει να «ζοριστούν», όπως λένε, και να διατηρήσουν τουλάχιστον το περσινό τιµολόγιο, έστω  κι αν αυτό αποβεί εις βάρος της επιχείρησης.

Πάντως, η πρόσφατη κακοκαιρία φρέναρε προς το παρόν και την περιοδεία του προέδρου της ΕΒΖ Χρήστου Ρώσσιου µε µέλη της διοίκησης που ξεκίνησε από τον ∆εκέµβριο, σε περιοχές της  χώρας µε υποψήφιους τευτλοπαραγωγούς, µε στόχο να τους «πείσουν» µε κάθε τρόπο τους να µπουν στα χωράφια και να σπείρουν. Άλλωστε, χωρίς το ατού της συνδεδεµένης και χωρίς το επίσηµο τιµολογιακό καθεστώς της νέας σεζόν, δεν έχουν και  κάποιο άλλο σοβαρό επιχείρηµα για να δελεάσουν τους καλλιεργητές.

ebz-sindedemeni

Η σούµα

Σε κάθε περίπτωση, οι τευτλοπαραγωγοί έχουν λαµβάνειν για την καλλιεργητική σεζόν 2017, από 30 ως 31,8 ευρώ το στρέµµα για την ολοκληρωµένη, περίπου 60 ευρώ το στρέµµα από το πρόγραµµα των νιτρικών, 72 ευρώ για τη συνδεδεµένη αν εγκριθεί το κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι βγάζει το τιµολόγιο της ΕΒΖ για τα pol που παραδίδουν στη βιοµηχανία, το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα.

Μόνο τα νιτρικά από τα νέα Προγράμματα

Τελευταίο έτος ενισχύσεων από το πρόγραµµα ολοκληρωµένης διαχείρισης θα είναι το 2017 για τους τευτλοκαλλιεργητές που εντάχθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση της δράσης το 2013, καθώς στο νέο Πρόγραµµα έχει καταργηθεί. Οι εν λόγω δικαιούχοι είναι δεσµευµένοι να βάλουν στρέµµατα και να υπογράψουν σύµβαση µε την ΕΒΖ όπως προβλέπει το Μέτρο, όχι µόνο για να λάβουν την ενίσχυση, αλλά και να µην αντιµετωπίσουν κυρώσεις που περιλαµβάνουν χρηµατική ποινή ίση µε το 25% της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε τα προηγούµενα έτη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όσους εντάχθηκαν στη δράση το 2012, καθώς το περασµένο έτος έληξαν οι δεσµεύσεις τους.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η µόνη βοήθεια από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που µπορούν να περιµένουν οι τευτλοπαραγωγοί είναι από τα νιτρικά. Σύµφωνα µε το προσχέδιο του Μέτρου «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» που αναµένεται να προκηρυχθεί µέχρι την άνοιξη, για τα ζαχαρότευτλα προβλέπονται τα εξής πριµ:

-Έως 46,4 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για ένταξη έκτασης σε ξηρική αµειψισπορά τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης.

-Έως 60 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για ένταξη σε δράση αγρανάπαυσης γεωργικής έκτασης τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης.

-Ενίσχυση για τη δηµιουργία παρυδάτιας ζώνης ανάσχεσης πλάτους τουλάχιστον 5 µέτρων, κατά µέσο όρο, σε αρδευόµενα αγροτεµάχια που εφάπτονται µε επιφανειακά ύδατα.

Πηγή