Αμέτρητες οι πληγές της «Αριάδνης» στην πρωτογενή παραγωγή

925

Έντονα σημάδια άφησε η κακοκαιρία «Αριάδνη», (όπως βαφτίστηκε το μετεωρολογικό φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών), που χτύπησε ολόκληρη τη χώρα, και μάλιστα, για αρκετές ημέρες. Και βέβαια, εκτός από τη γύμνια του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού, που δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν όπως έπρεπε, αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν το βιος τους να καταστρέφεται και καταναλωτές τις τιμές ειδών διατροφής πρώτης ανάγκης να «σκαρφαλώνουν» στα ύψη.

Παράλληλα, για μιαν ακόμη φορά, φάνηκε πόσο δύσκολο είναι για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να περιορίσουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, αφού δεν κατορθώθηκε οι τιμές αγροτικών προϊόντων να κρατηθούν σε ένα επίπεδο, τουλάχιστον. Την ίδια ώρα, που η «Αριάδνη» οδήγησε σε σοβαρές ζημιές στον πρωτογενή τομέα, ο αγροτικός κόσμος αναμένει με αγωνία τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ελπίδα να αποζημιωθεί –έστω– το ελάχιστο της παραγωγής τους.

Τα ρεπορτάζ της «ΥΧ» σε ολόκληρη την επικράτεια έκαναν σαφές ότι απαιτείται χρόνος μέχρι να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της καταστροφής, αφού, μέχρι και την Πέμπτη το απόγευμα, όταν έκλεινε το φύλλο της εφημερίδας, υπήρχαν ακόμη περιοχές που η κακοκαιρία δεν είχε κοπάσει.

Και, μπορεί στις τηλεοράσεις να μονοπώλησαν τα τηλεοπτικά πλάνα τα χιόνια ύψους δύο μέτρων στην Κύμη ή οι παγωμένοι δρόμοι και το μποτιλιάρισμα της Θεσσαλονίκης,  όμως η πραγματικότητα δεν ήταν μόνον αυτή.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Κυριάκος Λάμπρου, Κάλια Πετσαλάκη, Γιώργος Ρούστας, Αφροδίτη Χρυσοχόου, Γιάννης Σάρρος

www.ypaithros.gr