Και στην Ξάνθη κάνει «κουμάντο» ο Ερντογάν – Διώξεις γκιουλενιστών

1076
Στη Ξάνθη, και στο ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο, έφτασε το κύμα διώξεων του τουρκικού κράτους εναντίον των γκιουλενιστών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, εκπαιδευτικός που διδάσκει μαθηματικά από την αρχή της σχολικής χρονιάς βρίσκεται εκτός τάξης επειδή φέρεται να είναι συμπαθών του Φετουλάχ Γκιουλέν.
xanthi-erdogan-gioulen

Αν και ο νόμος 4415/2016 προβλέπει ότι οι απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία πρέπει να είναι αιτιολογημένες, και τυχόν καταχρηστικότητά τους κρίνεται από το συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, τέτοια απόφαση για τον συγκεκριμένο εκπαιδευτικό δεν υπάρχει. Βέβαιο θεωρείται ότι η θρησκευτική πίστη δεν είναι λόγος απόλυσης, καθώς για να προσληφθεί κάποιος στο μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο το να είναι μουσουλμάνος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

«Εντύπωση, επίσης, έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η σιωπή των μουσουλμάνων βουλευτών, και δη της συμπολίτευσης» τονίζει η Καθημερινή. Ακόμα επισημαίνει ότι είναι προφανής καταπάτηση του δικαιώματός του στη θρησκευτική ελευθερία αλλά και στην προστασία των εργασιακών του δικαιωμάτων σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο.

Κύκλοι στην Ξάνθη, σημειώνει η εφημερίδα, επιχειρούν να δικαιολογήσουν την απόφαση της απόλυσης, λέγοντας ότι υπήρξαν εναντίον του αντιδράσεις γονέων.

Το ιδιωτικό μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1964 και είναι ένα από τα δύο σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (το δεύτερο στην Κομοτηνή), τα οποία έχει η Ελλάδα αν και δεν προκύπτει σχετική υποχρέωση από τη Συνθήκη της Λοζάνης. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατά 50% στα τουρκικά και κατά 50% στα ελληνικά.

Ιστορικά, τα δύο αυτά σχολεία έχουν τύχει ιδιαίτερης προσοχής από τους κεμαλιστές στην Τουρκία, καθώς θεωρήθηκαν φορείς μεταλαμπάδευσης των κεμαλικών αρχών στην ελληνική Θράκη.

πηγή