Έρχεται ο Σιβηρικός ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ! Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει -27 βαθμούς Κελσίου;

1373

Ένα ψυχρό κύμα που έρχεται από τη Σιβηρία θα περάσει την Πέμπτη το βράδυ και από την Ελλάδα, φέρνοντας χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος στην Αθήνα θα κατρακυλήσει κάτω από το 0 για τρία σχεδόν εικοσιτετράωρα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου.

Στα βόρεια μάλιστα της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες είναι παραδοσιακά χαμηλότερες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς Κελσίου.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί όπου βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, με το θερμόμετρο να δείχνει το Σάββατο στο Καϊμακτσαλάν -23 βαθμούς Κελσίου.

Όπως δήλωσε στο Έθνος, ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θ. Κολυδάς, η κακοκαιρία που θα πλήξει από αύριο τη χώρα είναι πιο βαριά από εκείνη της Πρωτοχρονιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονάδες το 2002, το 2004 και το 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί», είπε.

Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος, αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο.

Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και σταδιακά η κακοκαιρία θα επεκταθεί νοτιότερα, ενώ στα λευκά θα ντυθεί και η Αθήνα την Παρασκευή.

Το Σάββατο η χιονόπτωση θα είναι συνεχής, ενώ την Κυριακή και τη Δευτέρα ο χιονιάς θα συνεχιστεί, αλλά πιο ελαφρά.

ΠΗΓΗ: star.gr