Ομάδα Παραγωγών «Άρδας»: Από το λευκό σπαράγγι στο μπρόκολο και στο τραγανό κεράσι

1056

Τα είδη και οι άνθρωποι προσαρμόζονται, το ίδιο και οι επιχειρήσεις, ειδικά στο νέο περιβάλλον που διαμορφώθηκε με την κρίση και τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης. Η Ομάδα Παραγωγών «Άρδας» στον Έβρο ξεκίνησε το 1989, παράγοντας και διακινώντας λευκό σπαράγγι στην Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία, φτάνοντας τα 1.100 στρέμματα καλλιέργειας.

Μετά από 25 χρόνια, εγκατέλειψαν το σπαράγγι και άλλες καλλιέργειες στις οποίες στράφηκαν κατά καιρούς όπως άισμπεργκ, σέλερι, φινόκιο, ραντίτσιο, ρέβα, κινέζικο λάχανο, κολοκύθες Butternut, πεπόνι, δίνοντας έμφαση στο μπρόκολο και στο κεράσι. «Οι βασικές μας καλλιέργειες είναι τα κηπευτικά, κυρίως το μπρόκολο που πηγαίνει σε μεγάλες αλυσίδες στην Αθήνα και στην Κύπρο. Οι υπόλοιπες επιλέγονται ανάλογα με τις απαιτήσεις της αγοράς, κατόπιν συμφωνιών», εξηγεί ο Στέλιος Τσακίρης, γεωπόνος και μέλος της ομάδας παραγωγών. «Είμαστε στην άλλη άκρη της Ελλάδας, άρα μπορούν να σταθούν εμπορικά τα ακριβά προϊόντα, γιατί στα φθηνά το μεταφορικό κόστος είναι δυσανάλογο. Διαμορφώσαμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, αλλά μετά την κρίση μαζεύτηκαν η αγορά και οι παραγωγοί». Η ομάδα παραγωγών στρέφεται στις δενδρώδεις καλλιέργειες, με προτεραιότητα στις κερασιές, που πρωτοφυτεύτηκαν το 2009. Οι ποικιλίες συνδέονται με το τραγανό κεράσι και στόχος είναι οι εξαγωγές. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μειωμένη ποσότητα λόγω εαρινών παγετών, αλλά αναμένουν αύξηση της παραγωγής το 2017, ώστε να στραφούν στο εξωτερικό.

Δοκιμάζουν, παράλληλα, το βερίκοκο για να δουν ποιες ποικιλίες ταιριάζουν. Τα 20 μέλη της ομάδας παραγωγών καλλιεργούν 1.000 στρέμματα στην εύφορη γη του Έβρου με το άφθονο νερό και το μεσογειακό κλίμα. Η Ομάδα ανανεώνεται ανάλογα με τις καλλιέργειες που πρωτοστατούν.

www.ypaithros.gr