Παύθηκε από τα καθήκοντα του ο μουφτής του Διδυμοτείχου

1432
Παύτηκε από τα καθήκοντα του ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, ανέλαβε ο Οσμάν Χαμζά

mouftis-didimoteicho

Παύθηκε από τα καθήκοντα του ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, στη θέση του οποίου τοποθετείται ο Οσμάν Χαμζά ως Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου. Ειδικότερα με απόφαση που υπογράφει ο ασκών καθήκοντα Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης παύτηκε από τα καθήκοντα του ο εδώ και 30 χρόνια τοποτηρητής της μουφτείας Διδυμοτείχου κ. Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου. Στη θέση του, τοποθετείται προκειμένου να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του τοποτηρητή της Μουφτείας Διδυμοτείχου και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή, ο ιερωμένος Οσμάν Χαμζά.
Ο μέχρι σήμερα τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Άνω Βυρσίνη του νομού Ροδόπης και σπούδασε στο Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής και στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1979.

Το διάστημα 1980 – 1986 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και το 1986 διορίστηκε ως τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμότειχου.
Να σημειωθεί, ότι το βασικό θεσμικό πλαίσιο βάση του οποίου επιλέγονται οι μουφτήδες στην Θράκη (Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο) στηρίζεται στις διατάξεις του νόμου «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών».

Οι τρεις Μουφτείες ανταποκρίνονται στις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων και διατηρούν στενές σχέσεις με τις Διαχειριστικές Επιτροπές των Βακουφιών.

Παράλληλα, μεριμνούν για την λειτουργία των τεμενών, την κατάρτιση των θρησκευτικών λειτουργών και εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο στην περιοχή.
Οι Μουφτείες εκπροσωπούν το Ισλάμ στην Ελλάδα και μετέχουν σε διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις ανά την υφήλιο.

Το αξίωμα του Μουφτή συνιστά ιερή αποστολή και συνεπώς χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης στους μουσουλμανικούς κύκλους.
Το βιογραφικό του Οσμάν Χαμζά
Ο Οσμάν Χαμζά γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1969 στην Κομοτηνή και είναι έγγαμος.
Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες (τουρκικά, οθωμανική γραφή, αραβικά και αγγλικά). Το Γυμνάσιο το ολοκλήρωσε στο Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κομοτηνής και το Λύκειο στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής ενώ είναι απόφοιτος της ΕΠΑΘ.
Από τον Σεπτέμβριο του 1989 έως τον Ιούλιο του 1994 φοίτησε στο Τμήμα Ισλαμικού Ιερού Δικαίου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας από όπου και αποφοίτησε ενώ το διάστημα 2009-2014 σπούδασε στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάνοντας ταυτόχρονα το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Ο Οσμάν Χαμζά από τον Ιούλιο του 1995 έως τον Οκτώβριο του 2008 ήταν υπάλληλος στην Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής ενώ από τον Νοέμβριο του 2008 έως και σήμερα δίδασκε στο 1ο και στο 3ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής κατά σειρά.
Από τον Νοέμβριο του 2004 έως τον Ιούνιο του 2010 δίδασκε στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ενώ από το 2013 είναι μέλος της πενταμελούς Επιτροπής για την επιλογή Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στην Μουφτεία Κομοτηνής.
Ο Οσμάν Χαμζά από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι και σήμερα ασκεί παράλληλα, τα καθήκοντα του ιμάμη στο Παλλάδιο Ροδόπης.