Αποκλειστικό: Απάντηση της εταιρίας OLYMPUS σχετικά με το θέμα του ζεόλιθου Πετρωτών που ανακίνησε το inevros.gr

1300
ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ

Όπως είναι γνωστό, το κύριο κοίτασμα των Πετρωτών, ένα πράγματι πολύ μεγάλο κοίτασμα Ζεολίθου, βρίσκεται εντός έκτασης 1500 στρεμμάτων, στην οποία έχει κάνει έρευνες το ΙΓΜΕ και υπάρχει υπερδεκαετής δικαστική εμπλοκή με ενδιαφερόμενη να το εκμεταλλευθεί ελληνική εταιρία. Όμως, εκτός του προαναφερόμενου κυρίως κοιτάσματος και εκτός της έκτασης που έχει ερευνηθεί από το ΙΓΜΕ, υπάρχει αρκετός αριθμός μικρότερου μεγέθους κοιτασμάτων με εμφανείς επιφανειακές ενδείξεις ζεολίθου. Ένα από αυτά τα κοιτάσματα (έκταση 83 στρέμματα) ανέλαβε το ρίσκο η εταιρία μας να το διανοίξει και να το διερευνήσει ποιοτικά βάσει νόμιμης άδειας έρευνας, τηρώντας όλες τις κατά Νόμο διαδικασίες και δαπανώντας σημαντικά ποσά (εκτελέστηκε ερευνητικός δρόμος μήκους 1650 μέτρων μέσα σε εντελώς παρθένα δύσβατη ορεινή περιοχή, ερευνητικές εκσκαφές και πολύ μεγάλος αριθμός χημικών, ορυκτολογικών αναλύσεων και προσδιορισμών των φυσικών χαρακτηριστικών σε εργαστήρια των ΗΠΑ και Ευρώπης, τα αποτελέσματα των οποίων θέσαμε υπόψη του αρμοδίου Υπουργείου).

Ήδη η εταιρία μας προχωράει στην συμπλήρωση των διοικητικών διαδικασιών για να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του ανακαλυφθέντος κοιτάσματος, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει σε πρώτη φάση (2 χρόνια) στο εργοστάσιο της εταιρίας μας που βρίσκεται στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης (περισσότερες λεπτομέρειες βλ. στο (www.olympus-minerals.com). Η πρώτη αυτή φάση είναι απαραίτητη για κάθε νέο κοίτασμα του οποίου τα πλήρη ποιοτικά χαρακτηριστικά δεν είναι γνωστά, πράγμα που ισχύει και διεθνώς. Εξάλλου η έρευνα της διεθνούς αγοράς απαιτεί χρόνο και δοκιμαστικά φορτία. Στη συνέχεια, η επεξεργασία θα γίνει επί τόπου (δεν θα μας συνέφερε το αντίθετο, λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς μέχρι την Άσσηρο Θεσσαλονίκης), πράγμα για το οποίο έχουν δημόσια δεσμευθεί και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Αυτά για το ιστορικό του Ζητήματος.

Όσον αφορά την επιθυμία των κατοίκων να εκμεταλλευθούν οι ίδιοι τον Ζεόλιθο, θα πρέπει να τους έχουν πληροφορήσει οι γεωλόγοι τεχνικοί τους σύμβουλοι ότι υπάρχουν αρκετές άλλες παρόμοιες περιοχές στη γειτονιά τους όπου μπορούν να επαναλάβουν τα ίδια πράγματα που κάναμε κι εμείς (διάνοιξη – αναλύσεις) με την βοήθεια πάντα των τεχνικών τους συμβούλων – γεωλόγων, δεδομένου ότι όπως αναφέρουν έχουν εξασφαλισμένα και τα απαιτούμενα κεφάλαια για να δημιουργήσουν μια δεύτερη εκμετάλλευση. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι όσο πιο πολλές εκμεταλλεύσεις γίνουν, τόσο πιο πολύ θα πέσει η τιμή του Ζεολίθου, πράγμα που είναι απαραίτητο για την ευρεία χρήση του Ζεολίθου, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω υψηλής τιμής. Τέλος, για να ολοκληρώσουμε, θέλουμε να επισημάνουμε ότι σήμερα στον Έβρο η κατανάλωση Ζεολίθου αυξάνεται με μικρό ρυθμό αλλά σταθερά, η δε εισαγωγή και εμπορία Ζεολίθου (επικρατεί σχεδόν μονοπώλιο μιας παραγωγού εταιρίας γειτονικής Χώρας) αποτελεί μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση.

Οι δικαστικές διαμάχες είναι ο καλύτερος τρόπος για να συντηρείται η παραπάνω κατάσταση και η εκμετάλλευση του Ελληνικού Ζεολίθου να συνεχίζει να βρίσκεται σε…. ύπνωση όπως, δυστυχώς για το Ζεόλιθο, συμβαίνει αυτό εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

inevros.gr