“Πυρετός” πάλι στο Αιγαίο. Aυθαίρετη δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών από Τουρκία

1204
Συνεχίζει να ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα με την αυθαίρετη δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών, με επίσημη αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και με σχεδιασμό ασκήσεων που στοχοποιούν το Καστελόριζο.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άγκυρα με δυο NAVTEX (εκδόθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ) δέσμευσε περιοχές γύρω από το Καστελοριζο εγκλωβίζοντας διαρκώς το ελληνικό νησι σε περιοχές τουρκικών ασκήσεων.

Όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη των τουρκικών ασκήσεων οι δυο NAVTEX 845/16 και 844/16 δεσμεύουν αντίστοιχα περιοχές στο Καστελόριζο για το διάστημα 26-29 Δεκεμβρίου και 21-22 Δεκεμβρίου…

Την Δευτέρα οι ελληνικές Αρχές εξέδωσαν την ΝΟΤΑΜ Α2790/16 για την πραγματοποίηση την Τετάρτη αεροναυτικών ασκήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο κεντρικό Αιγαίο μεταξύ Σκύρου, Αϊ Στρατή και Λέσβου .

map-navtex-aigaio

 

Στην ΝΟΤΑΜ αυτή επισημαίνεται ότι τα αεροσκάφη που θα πάρουν μέρος θα πρέπει να ίπτανται με VFR και με τα φωτά πλοήγησης διαρκώς αναμμένα.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα αεροσκάφη δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο κάτω των 10 ν.μ. . Επίσης ζητήθηκε από τα τουρκικά αεροσκάφη να καταθέτουν σχέδια πτήσης .

Αναφέρεται ακόμη ότι η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις του ICAO λόγω της καθυστερημένης και εκπρόθεσμης υποβολής του τουρκικού αιτήματος Με την ΝΟΤΑΜ Α 5694/16 η Τουρκία στις 20 Δεκεμβρίου, απορρίπτει την ελληνική επιχειρηματολογία (A2790/16 NOTAM) και χαρακτηρίζει “απαράδεκτη πρακτική τον καθορισμό 6 ν.μ., χωρικών υδάτων και 10 ν.μ. εναέριου χώρου, που όπως αναφέρει έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς Εναέριου χώρου”. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ο “εναέριος χώρος στον οποίο το κράτος μπορεί να ασκήσει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα περιορίζεται στο οροί που βρίσκεται πάνω από την επικράτεια του και των χωρικών υδάτων του.. Η παράνομη πρακτική της Ελλάδας είναι μη έγκυρη και μη αποδεκτή από την Τουρκία” .

Οι ελληνικές αρχές με την ΝΟΤΑΜ Α2796/16 επανήλθαν δηλώνοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία βάση και επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ασκώντας την κυριαρχία της βάσει του διεθνούς δίκαιου καθιέρωσε το 1931 χωρικά ύδατα 10 ν.μ. για τις ανάγκες της αεροπλοΐας και τον έλεγχο της.

Ο Ελληνικός Εναέριος Χώρος δεν ξεπερνά το εύρος των χωρικών υδάτων όπως καθιερώθηκαν το 1931. Η Τουρκία επισημαίνεται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ, σεβάστηκε πλήρως το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου για 44 χρόνια έως το 1975. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που δημιουργεί δυσκολίες σε σχέση με τα χωρικά ύδατα όπως αναφέρονται από το 1931.

Η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσει να το κάνει, ενόσω θα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της Επίσης σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που δυστυχώς δεν σέβεται τις προβλέψεις της Διάσκεψης του Σικάγο σχετικά με το ATHINAI FIR/ HELLAS UIR, όπου σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις (ICAO REGIONAL AIR NAVIGATION AGREEMENTS OF 1950-1952-1958), οι ελληνικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες για να εφαρμόσουν τις σχετικές προβλέψεις της Συνθήκης του Σικάγο για την διασφάλιση του ανεμπόδιστου και του ασφαλούς τρόπου διεξαγωγής της Αεροπλοΐας. Συνεπώς η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη (null and void).

Η συνέχεια δόθηκε χθες καθώς με την ΝΟΤΑΜ Α567/16 η Τουρκία δέσμευσε περιοχές για ασκήσεις από 10-14 Ιανουάριου μεταξύ Αστυπάλαιας και Ρόδου Με την ΝΟΤΑΜ Α2798/16 οι ελληνικές αρχές δηλώνουν ότι η περιοχή αυτή εμπίπτει στο FIR Αθηνών οπού η μοναδική αρμόδια αρχή είναι η ΥΠΑ και καθώς η τουρκική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των δυο χωρών η συγκεκριμένη τουρκική δέσμευση είναι παράνομη και άκυρη.

Πηγή