Η δίκη των 30 εκατομμυρίων και των 79 κατηγορουμένων…

1196
Πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη και τζετ σκι, μερικά από τα κατασχεθέντα στο κύκλωμα του παράνομου τζόγου, που «ξηλώθηκε» προ 4 ετών στον Βόλο. Αύριο οι 79 κατηγορούμενοι της πολύκροτης υπόθεσης θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας

diki-larisa-paranomo-stoixima

 

Μία από τις πιο πολυσύνθετες υποθέσεις με τον αριθμό των κατηγορουμένων να αποτελεί… ρεκόρ των τελευταίων ετών αρχίζει από αύριο στα Δικαστήρια της Λάρισας.

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα ξεκινήσει να εκδικάζεται –σε πρώτο βαθμό- η υπόθεση που σχετίζεται με το παράνομο στοίχημα και είχε «κλονίσει» την ηρεμία του γειτονικού Βόλου παραμονές Χριστουγέννων του 2012 καθώς δεκάδες άτομα εμπλέκονταν άμεσα και έμμεσα σ΄ αυτήν.

Συνολικά 79 άτομα θα βρεθούν στο εδώλιο με πολλούς από αυτούς να κατηγορούνται πως υπήρξαν μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης και μέσω κυρίως του παράνομου στοιχήματος να κερδίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε βάθος ετών. Από αυτή τη δραστηριότητά τους κατάφερναν κάποιοι να έχουν στην κατοχή τους ακριβά ακίνητα, σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα την ώρα που εμφανίζονταν ως απλοί υπάλληλοι.

Πρόκειται για μια υπόθεση που, τόσο για το εύρος της όσο και για την πολυπλοκότητα αλλά και τον συνδυασμό της (παράνομος στοιχηματισμός και χρήματα…) αναμένεται να απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εφέτες, εισαγγελέα, συνηγόρους, γραμματείς και φυσικά κατηγορούμενους. Ήδη μάλιστα το μέγεθος του βουλεύματος χαρακτηρίζεται από έμπειρους νομικούς αν μη τι άλλο εντυπωσιακό…

Όλα ξεκίνησαν το 2007 μέσω δικτύου έξι καταστημάτων (internet cafe – «φρουτάκια» και καφετέριες) στον Βόλο, τη Νέα Ιώνια και τον Αλμυρό, ενώ από το Δεκέμβριο του 2011, η δράση τους, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επεκτάθηκε και στο παράνομο στοίχημα, εξαπατώντας πολίτες και στοιχηματίζοντας παράνομα για λογαριασμό τους, μέσω ιστοσελίδας, σε αγώνες ποδοσφαίρου του ελληνικού και ξένων πρωταθλημάτων.

Για τη δράση τους αυτή σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» στο βούλευμα αναφέρεται πως τα μέλη της οργάνωσης έλεγαν στους υποψήφιους παίκτες ότι «είχαν επιρροή στα αποτελέσματα» και τους εγγυούνταν γι’ αυτά κάτι που, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, δεν ίσχυε. Άλλους τους «κατηύθυναν σε συγκεκριμένα παιχνίδια» ενώ δεν έλειπαν τα «μπλοκαρίσματα» αγώνων σε περιπτώσεις που δεν συνέφερε την «εταιρία» ο στοιχηματισμός.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι σε μία περίπτωση ο «αρχηγός» της οργάνωσης μαζί με ένα ακόμη μέλος προέβη, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «σε εκφοβισμό ατόμου, με βιαιοπραγίες σε βάρος του, για να μην καταγγείλει στις Αρχές την παράνομη δραστηριότητά του, ενώ μεθόδευσε τον αναγκαστικό εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό κατάστημα, ώστε να αποδυναμώσει την αξιοπιστία του σε περίπτωση καταγγελίας».

ΤΖΕΤ ΣΚΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Κάποια από τα μέλη της οργάνωσης από τα κέρδη που αποκόμιζαν από την παράνομη δραστηριότητά τους – φέρεται πως – ζούσαν πλουσιοπάροχα αγοράζοντας ακριβά ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, κατά την τελευταία πενταετία, ξεπερνούν συνολικά τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες προς το Δημόσιο φόροι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη από τα οποία ένα ταχύπλοο μοτοποδήλατο και ένα φουσκωτό ταχύπλοο μήκους 8,5μ., με δύο κινητήρες, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, από τα οποία προκύπτει διακίνηση χρηματικών ποσών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, έγγραφα κατοχής άυλων τίτλων διάφορων τραπεζών μεγάλων χρηματικών ποσών, συνολικής αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά πολλά και πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τα οποία διενεργούνταν τυχερά παίγνια.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Ειδική διαμόρφωση αναμένεται να υπάρξει από αύριο στην αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας για την εν λόγω δίκη. Αν υπολογίσουμε πως οι κατηγορούμενοι είναι 79 (κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παραστούν όλοι) και σε αυτούς προσθέσουμε μάρτυρες, αστυνομικούς, συγγενείς τους αλλά και τους συνηγόρους τότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως η αίθουσα – με την τωρινή της μορφή – θα αποδειχθεί μικρή για τις ανάγκες τις υπόθεσης.

Σύμφωνα με έμπειρους γραμματείς των Δικαστηρίων της Λάρισας σπάνια εμφανίζεται υπόθεση με τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων ακόμα και τα τελευταία χρόνια που ο χαρακτηρισμός των εγκληματικών οργανώσεων γίνεται συχνότερα, όταν οι υποθέσεις φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.

Eίναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με νομικές πηγές, το συνολικό ποσό της εγγυοδοσίας που ορίστηκε, για κάποιους εξ αυτών, άγγιξε τις 400 χιλιάδες ευρώ (!) με το μεγαλύτερο ποσό, κατ΄ άτομο να είναι αυτό των 70 χιλιάδων και το μικρότερο των 5 χιλιάδων.

Η ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στην «Ε» πως στο βούλευμα αναφέρεται ότι σημαντικό μέλος της «οργάνωσης» στη φορολογική του δήλωση δήλωνε κάθε χρόνο κέρδη από τυχερά παιχνίδια με το συνολικό του ύψος να φτάνει τις 900 χιλιάδες ευρώ (!) τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια ώρα από την εργασία του ως μισθωτός δήλωνε μόλις 11 χιλιάδες ετησίως.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κατά περίπτωση πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό περιουσιακό όφελος και συνολική ζημία άνω των 30.000 ευρώ, της απάτης με υπολογιστή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό περιουσιακό όφελος και συνολική ζημία άνω των 30.000 ευρώ, της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων-στοιχήματος χωρίς άδεια, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της εγκατάστασης και λειτουργίας τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της κατοχής ναρκωτικών ουσιών.

Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ «ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ»:

«Τα είχα όλα δηλωμένα»

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της υπόθεσης –τα ονόματα κάποιων είχαν δοθεί στη δημοσιότητα με διάταξη του εισαγγελέα- είχε προβεί και σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, και μεταξύ άλλων έλεγε για την υπόθεση: «Όταν ασχολήθηκα ως μάνατζερ με δύο στοιχηματικές εταιρίες -όχι παράνομες- γνώριζα ότι θα υπάρξει έλεγχος και ήμουν ανοιχτός σε αυτόν. Όμως, αντί να με ελέγξουν μας πήραν σαν τσουβάλι, εμένα και άλλους 12, και μας έστειλαν φυλακή».

…«Είμαι από τους ελάχιστους φορολογούμενους, ο οποίος τα έχει όλα δηλωμένα, πλήρωσε και μάλιστα προπλήρωσε τους φόρους και είναι μέσα» ανέφερε.

…«Ούτε η φορολογική μου δήλωση ήταν 5.000 ευρώ, όπως αναφέρθηκε στην προσπάθεια της διαρκούς και άδικης σπίλωσής μου. Έκανα δήλωση για 372.000 ευρώ και ας μου πει κάποιος ότι με αυτό το ποσό που φορολογήθηκα δεν μπορούσα να αγοράσω ένα πολυτελές αυτοκίνητο και ένα φουσκωτό σκάφος οκτώ μέτρων, αλλά όχι με καμπίνες και χρυσά πόμολα… όπως τα παρουσίαζαν» δήλωνε το καλοκαίρι του 2013.

Πηγή