Υπουργική απόφαση για τις καλύβες αλιέων και κυνηγών στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος

1547

Την υπογραφή υπουργικής απόφασης για τη διατήρηση των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο περιθώριο της τελετής επίδοσης ξιφών σε αξιωματικούς που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως μετά την πρόσφατη υπογραφή τής εν λόγω απόφασης «οι συγκεκριμένες καλύβες αποτελούν προκαλύμματα και αφορούν την εθνική άμυνα και δεν μπορεί λοιπόν να γίνει καμία αλλαγή, καμία παρέμβαση αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Μάλιστα ο υπουργός γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προταθεί στον Φορέα Διαχείρισης η παροχή βοήθειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, για την αναβάθμιση της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, το θέμα της κατεδάφισης των καλυβών του Δέλτα του Έβρου ενέσκηψε το 2008 όταν με εντολή της εισαγγελίας μεικτό κλιμάκιο δασαρχείου, πολεοδομίας και αστυνομίας κατέγραψε τις καλύβες στην περιοχή του Δέλτα και το σύνολο των στοιχείων απεστάλησαν στην εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Υπουργική απόφαση για τις καλύβες αλιέων και κυνηγών στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος

Τον Δεκέμβριο του 2012 με εντολή του εισαγγελέα εφετών Ροδόπης έγινε προανάκριση για το συγκεκριμένο θέμα και κατά τον έλεγχο ελήφθησαν διοικητικά μέτρα (έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής) και αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται στη δημόσια δασικού χαρακτήρα έκταση του Δέλτα και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την εισαγγελία πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης κατά των φερομένων ιδιοκτητών, οι οποίοι προέκυψαν κατά την προανάκριση. Σημειώνεται πως σε μία προσπάθεια της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης, διευθέτησης του θέματος της νομιμότητας των καλυβών, δηλώθηκαν οι χρήστες τους, στο πλαίσιο του νόμου 4178 του 2013, με το δασαρχείο να απαντά πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν εφαρμόζεται σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Οι εν λόγω καλύβες, η κατασκευή των οποίων άρχισε στις όχθες του Έβρου, από τους κτηνοτρόφους, αλιείς και κυνηγούς της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών των δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν, πριν περίπου 60 χρόνια και αποτελούν στην πλειονότητά τους κατασκευές από λαμαρίνες και ξύλο. Δεν έχουν οικοδομική άδεια, χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετες κατασκευές βάση της ισχύουσας νομοθεσίας και ως εκ τούτου έχουν εκδοθεί, σε βάρος των διαμενόντων στις καλύβες, χρηματικά πρόστιμα από την πολεοδομία και τη δασική υπηρεσία και όσα δεν πληρώθηκαν έχουν βεβαιωθεί από την εφορία Αλεξανδρούπολης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.left.gr