Πληρώνει σήμερα (30/11) η ΕΒΖ για να γλυκάνει τους παραγωγούς

1062

Με την καταβολή, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, μέρους των 1,8 εκατ. ευρώ, που τους οφείλει από την περσινή καμπάνια ζάχαρης και την υπόσχεση ότι τα υπόλοιπα θα δοθούν στις αρχές της άλλης εβδομάδας, επιχειρεί η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ να εξευμενίσει τους αγανακτισμένους παραγωγούς και αν είναι δυνατό και να αποτρέψει τις δυναμικές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν για την 1η Δεκεμβρίου, διεκδικώντας το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας που «σέρνεται» για πάνω από ένα χρόνο.

Ο στόχος της ζαχαροβιομηχανίας, για εκτόνωση της βουβής (για την ώρα) οργής των παραγωγών, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πως θα επιτευχθεί, καθώς σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης ξεκαθάρισε πως υπάρχει συμφωνημένο ραντεβού, την προσεχή Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, με τη διοίκηση της βιομηχανίας και «θα συζητήσουμε με τη διοίκηση και μετά θα συνεδριάσουμε εκ νέου προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας. Αυτή τη στιγμή δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να πω αν η θέση της διοίκησης της ΕΒΖ είναι ικανή να ανακόψει τις κινητοποιήσεις που εξαγγείλαμε».

Ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών επισήμανε επίσης ότι «σε συζητήσεις μας με τη διοίκηση της εταιρείας, έχουμε συμφωνήσει στα λόγια ότι εντός του Δεκεμβρίου θα μας καταβάλλουν το 70% από τα 13 εκατ. ευρώ που έχουμε να παίρνουμε για τη φετινή καμπάνια και αρχές του Ιανουαρίου 2017 θα μας εξοφλήσουν». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «εμείς από την πλευρά μας τους τονίσαμε ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και καταγραφούν και πάλι σημαντικές καθυστερήσεις, το 2017 δεν θα καλλιεργήσουμε τεύτλα».

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, εν τω μεταξύ, όπως είχε προαναγγείλει το Agronews συνεδρίασε, μετά από τρεις συνεχόμενες αναβολές, το Δ.Σ. της ζαχαροβιομηχανίας κι εξέτασε το σχέδιο προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση των δύο θυγατρικών της Σερβίας. Όπως ενημερώθηκε το Agronews έγιναν κάποιες σημειώσεις και παρατηρήσεις, τεχνικής υφής, επί του κειμένου, τις οποίες το Δ.Σ. τις απέστειλε στην Τράπεζα Πειραιώς και μόλις γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, θα δοθεί και το τυπικό πράσινο φως -διότι ουσιαστικά έχει εγκριθεί- για να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να πάει κάποιες ημέρες πίσω η δημοσιοποίηση της διεθνούς προκήρυξης, η οποία έχει προσδιοριστεί για το τέλος Νοεμβρίου.

Για το θέμα της πώλησης των σερβικών θυγατρικών ο πρόεδρος της ΕΒΖ Χρήστος Ρώσσιος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της Agrenda για το χορό μνηστήρων που αναμένεται να στηθεί, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ευρωπαϊκές εταιρείες του ζαχαρικού τομέα. Ο κ. Ρώσσιος γνωστοποίησε, ακόμη, πως  στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, που διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ, εγκρίθηκαν δύο στρατηγικές συμφωνίες για την αγορά και πώληση ζάχαρης, που η διοίκηση της ΕΒΖ συζητά με δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, και οι οποίες «αναμένεται να υπογραφούν στο επόμενο δεκαήμερο».

www.agronews.gr