Έρχεται αύξηση δημοτικών τελών -Ποιος δήμος ξεκίνησε “το χορό”

1023
Στη αύξηση των δημοτικών τελών, στον απόηχο της παράτασης συμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας, κατέληξε η δημοτική αρχή της Κω, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς αντιπολίτευσης, όσο και από τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού.

afxisi-dimotikon-telon

Πρόκειται για τον πρώτο Δήμο της χώρας που προβαίνει σε αυξήσεις επικαλούμενος την αρχή της ανταποδοτικότητας, «ρίχνοντας» την ευθύνη στην κυβέρνηση και στην απόφασή της να διατηρήσει μια σειρά συμβασιούχων στην εργασία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που στην ουσία είχε… προαναγγείλει η ΚΕΔΕ. Αντιδρώντας στην παράταση των συμβάσεων σημείωνε σε επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς ότι «αρκετοί Δήμοι στην προσπάθεια τους να καλύψουν αυτές τις ανελαστικές δαπάνες θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των δημοτικών τελών. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ ο Γ. Πατούλης είχε ζητήσει απ’ όποιον δήμο αυξήσει τα δημοτικά του τέλη, “να τα ονομάσει ‘δημοτικά τέλη Βερναρδάκη’!”

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αυτή τη φορά λόγω της μείωσης των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό στους δήμους, κάνει λόγο για αυξήσεις δημοτικών τελών έως 14%, ενώ χθες, σε μία ακόμη προσπάθεια “να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών εσόδων των δήμων μέσω των δημοτικών τελών”, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητά την αποστολή στοιχείων τετραγωνικών μέτρων από τις φορολογικές δηλώσεις ακινήτων (Ε9).

Οι αυξήσεις

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών της Κω, Ευτέρπη Παπαχρήστου, η αυξήσεις των τελών στις δημοτικές ενότητες Ηρακλειδών και Δικαίου έχουν ως εξής:

1. Για τις κατοικίες, τα κλιμακοστάσια, τους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους σταυλισμού από 1,02 ευρώ, αναπροσαρμόζονται σε 1,10 ευρώ. Αύξηση 8 λεπτών.

2. Για τα ξενοδοχεία από 1,28 ευρώ, αναπροσαρμόζονται σε 1,92 ευρώ. Αύξηση 74 λεπτά.

3. Για τα καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και αποθήκες από 3 ευρώ, αναπροσαρμόζονται σε 3,41 ευρώ. Αύξηση 41 λεπτά.