Προϋπολογισμός φόρων και νόμων για αγρότες το 2017

1060

Αυξήσεις εισφορών ΟΓΑ, φόρου εισοδήµατος, ΕΝΦΙΑ και έµµεσων φόρων κοµίζει το 2017 για τους αγρότες, ενώ το… καρότο έρχεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε νέο Νόµο που θα επιβάλλει γρήγορες πληρωµές ευπαθών προϊόντων από το λιανεµπόριο κι έχει προαναγγείλει η Agrenda, εδώ και αρκετούς µήνες. Επίσης, έρχεται νόµος για τους στάβλους και νοικοκύρεµα των ΤΟΕΒ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Ως τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή διάταξη που θα παγώνει, για όλο το 2017, τον επίμαχο φόρο υπεραξίας.
Ως τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή διάταξη που θα παγώνει, για όλο το 2017, τον επίμαχο φόρο υπεραξίας.

Πιο αναλυτικά, σε 2,5 δις ευρώ προβλέπεται να ανέλθουν τα πρόσθετα βάρη που θα επωµιστούν οι φορολογούµενοι, βάσει του προϋπολογισµού του 2017, που κατατέθηκε την ∆ευτέρα 21 Νοεµβρίου στη βουλή. Από τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών έχουν προϋπολογιστεί εισπράξεις 1, 3 δις ευρώ, εκ των οποίων, οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν (στον ΟΓΑ) ένα ποσό της τάξης των 92,3 εκατ. ευρώ.

Σηµαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν από τους έµµεσους φόρους, που θα αποτελέσουν το 56,4% του συνόλου των φορολογικών εσόδων, ενώ αυξηµένος κατά 14,5% σε σχέση µε το 2016, προβλέπεται να είναι ο φόρος εισοδήµατος. Ο εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ παραµένει στα 2,65 δις ευρώ, αν και ο λογαριασµός για τους αγρότες, θα ανέβει κι άλλο, λόγω του συµπληρωµατικού φόρου αγροτεµαχίων.

 

Αλλαγές στο λιανεµπόριο

Παρέµβαση στον τοµέα της εµπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αλιευµάτων, της βιοασφάλειας και της ποιοτικής τους ιχνηλασιµότητας µε την προώθηση σχεδίου νόµου για τη «∆ιακίνηση και Εµπορία αγροτικών προϊόντων» εξάλλου ετοιµάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως προδίδει ο προϋπολογισµός. Ως στόχος του σχεδίου, που έχει προαναγγείλει η Agrenda, αναφέρεται ο «περιορισµός της παραβατικότητας των µεσαζόντων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων, η καταπολέµηση της µαύρης διακίνησης προϊόντων και η αποκατάσταση της καθυστέρησης των πληρωµών των παραγωγών, πρωτίστως στις εµπορικές συναλλαγές νωπών και ευπαθών προϊόντων».

Παράλληλα, όπως τονίζεται, η προσπάθεια του υπουργείου για την εφαρµογή διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων στον αγροτικό τοµέα και η ανάληψη σχετικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών θα συνεχιστεί και το 2017, µε παρεµβάσεις, όπως η υλοποίηση της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης ∆εδοµένων για τις «Βοσκήσιµες Γαίες».

Τέλος, για τον ΕΛΓΑ, αναφέρεται πως: «Η διαµόρφωση του αποτελέσµατος στο ποσό των 9 εκατ. ευρώ στο έτος 2017, έναντι αρνητικού ισοζυγίου ύψους 15 εκατ. ευρώ του έτους 2016, οφείλεται στη βελτίωση του αποτελέσµατος του ΕΛΓΑ, το έλλειµµα του οποίου επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα κατά το έτος 2016, λόγω αυξηµένης καταβολής αποζηµιώσεων στους αγρότες, για τις ζηµιές στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο».

Στα 92,7 εκατ. ευρώ ο λογαριασμός των εισφορών ΟΓΑ μέσα στο 2017

Βαρύς θα είναι ο λογαριασµός για περίπου 625.000 ασφαλισµένους του ΟΓΑ από την αύξηση των εισφορών του κλάδου σύνταξης το 2017, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισµού που κατατέθηκε στo ελληνικό κοινοβούλιο, θα κληθούν να πληρώσουν 92,7 εκατ. ευρώ.

Αν σε αυτά προστεθεί και η πρόβλεψη για είσπραξη εσόδων ύψους 95,3 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών, που ισχύει για το πρώτο και το δεύτερο εξάµηνο του 2016, τότε ο λογαριασµός για τους αγρότες τη διετία 2016-2017 φθάνει τα 188 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά αυξάνονται περαιτέρω κατά 3 εκατ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση των εισφορών Υγείας, που προβλέπεται να ισχύσει, τόσο για τους αγρότες, όσο και τους αυτοαπασχολούµενους.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι 625.000 περίπου ασφαλισµένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλλουν διπλά ασφάλιστρα µέσα στο 2017, καθώς θα πρέπει να πληρώσουν και τις εισφορές του β’ εξαµήνου του 2016, αλλά και τις νέες εισφορές που θα υπολογίζονται µε διαφορετικό τρόπο από την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυµίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου του 2017 καταργούνται οι ισχύουσες σήµερα επτά ασφαλιστικές κλάσεις και οι εισφορές συνδέονται µε το καθαρό φορολογητέο αγροτικό εισόδηµα, όπως για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες.

Ειδικά για τους αγρότες ο νόµος 4387/2016 προβλέπει µια εξαετή µεταβατική περίοδο, ώστε να φτάνουν να πληρώνουν το 20% του εισοδήµατός τους για σύνταξη το 2022.

Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόµος προέβλεπε τριετή µεταβατική περίοδο και για τις εισφορές υγείας (6,95% του εισοδήµατός), ωστόσο έπειτα από τις πιέσεις των δανειστών, η εισφορά υγείας για τους αγρότες καθορίστηκε απευθείας στο 6,95% από 1/12017.

Για τον κλάδο σύνταξης η εισφορά έχει καθοριστεί σε ποσοστό 14% για το 2017, 16% για το 2018, 18% για το 2019, 19% για το 2020, 19,5% για το 2021 και 20% από το 2022 και µετά.

Εν τω µεταξύ, εντός του πρώτου δεκαπενθήµερου του ∆εκεµβρίου πρόκειται να φτάσουν στους ασφαλισµένους του ΟΓΑ οι ειδοποιήσεις µε τις «φουσκωµένες» χρεώσεις για τις εισφορές που αντιστοιχούν στο πρώτο εξάµηνο του 2016.

Τα ειδοποιητήρια θα ταχυδροµηθούν τελικά µε καθυστέρηση, καθώς έπρεπε να προηγηθεί εκκαθάριση των προηγούµενων πληρωµών που αντιστοιχούν στο δεύτερο εξάµηνο του 2015, ώστε να επιβληθούν οι τόκοι υπερηµερίας σε τυχόν οφειλέτες.

 

Προς αναστολή φόρου υπεραξίας αγροτεµαχίων

Την απόφαση να αναστείλει για ακόµη ένα έτος -µέχρι το τέλος του 2017- τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα και τα αγροτεµάχια φαίνεται πώς έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών.

Κύκλοι του υπουργείου, απαντώντας στα σενάρια για το ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ που έχει γραφεί ως έσοδο στο νέο προϋπολογισµό από τον συγκεκριµένο φόρο σηµειώνουν ότι η πρόβλεψη αυτή είναι τυπική και περιελήφθη, επειδή δεν έχει ακόµη περάσει και τυπικά η διάταξη για την αναστολή του φόρου, κάτι που αναµένεται να γίνει έως το τέλος του έτους.

www.agronews.gr