Αλεξανδρούπολη: Το «παραμύθι των χεριών» στο Ιστορικό Μουσείο

1081
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με εκκίνηση την μόνιμη έκθεση Ελένης Φιλιππίδη και την εξαιρετική συλλογή από παραδοσιακές ποδιές-παναούλες των Σαρακατσάνων της Θράκης .

istoriko-mouseio-alexandroupoli

Το βιωματικό εργαστήριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το 11ο Δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα με τους μαθητές της Δ΄ δημοτικού που παρακολουθούν το πρόγραμμα Erasmus Plus με τίτλο «Ευρωπαϊκά λαϊκά παραμύθια-κρυμμένοι θησαυροί.»

Οι μαθητές, με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και την υπεύθυνη του προγράμματος Erasmus Plus του 11ου σχολείου κ. Σοφία Χαραλαμπίδου, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε εξολοκλήρου για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος Erasmus από την Αγνή Λ. Καραγιάννη, επιστημονικό συνεργάτη του Ιστορικού μουσείου.

Τίτλος του μουσειακού προγράμματος είναι «Το παραμύθι των χεριών», καθώς τα παραμύθια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο λαογράφος Γ. Μέγας, δεν ειπώθηκαν μόνο με το λόγο: τα ωραιότερα παραμύθια τα βλέπουμε στα κεντήματα, στην τέχνη της καρδιάς.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο χώρο του σχολείου, με δραματοποίηση των δύο παραμυθιών που αφηγήθηκε η εμψυχώτρια του μουσειακού προγράμματος Αγνή Λ. Καραγιάννη, και δημιουργική γραφή.

Πηγή