Τσίπρας: Εξόφληση αγροτών για παλιές εκκρεμότητες ως τέλος τους έτους

1022

Εξόφληση των αγροτών για όλες τις εκκρεμότητες από πληρωμές προηγούμενων ετών μέχρι το τέλος του έτους, προανήγγειλε από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα τόνισε, ότι «εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων που, σύμφωνα με δεσμεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», ενώ αναφέρθηκε και στη θεσμοθέτηση του αφορολόγητου ορίου για τους αγρότες.

Επιπλέον, σχετικά με τα φορολογικά ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στους τομείς του φορολογικού και του ασφαλιστικού για τον αγροτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό πάνω από 80%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή ενδεχομένως και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν».

Τέλος, αναφέρθηκε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος περί αγροτικών συνεταιρισμών, ο νόμος περί βοσκήσιμων γαιών, ο νόμος για την κοινωνική οικονομία , αλλά και τροπολογίες για την βελτίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι αδειοδοτήσεις.

 

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στη Θράκη την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου για τους αγρότες ανέφερε τα εξής:

«Είναι επίσης προγραμματισμένη η όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.

Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση είναι παραδοσιακοί πυλώνες για την οικονομική ζωή της Θράκης, και το κλειδί για την ζωή και το μέλλον της περιοχής.

Έτσι, ώστε αυτός ο τόπος να μην λειτουργεί μόνο ως γέφυρα και σταυροδρόμι, αλλά ως κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Προβλήματα που σχετίζονται και με διαρθρωτικές στρεβλώσεις πολλών χρόνων, και τα οποία η κυβέρνηση αυτή κληρονόμησε.

Και δίνουμε, μέσα σε συνθήκες που όλοι γνωρίζετε, αγώνα για την αντιμετώπισή τους και την παραγωγική στήριξη του αγροτικού κόσμου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, βελτιώσαμε ποιοτικά και διαπραγματευτήκαμε από την αρχή το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.

Με τις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές ολοκληρώνουμε και χρηματοδοτούμε σημαντικά έργα – γέφυρες της προηγουμένης προγραμματικής περιόδου, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη και οι νέες προκηρύξεις.

Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις ενισχύσεων και επενδύσεων που καθυστερούσαν, ακόμα και από το 2008.

Και έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε τις όποιες εκκρεμότητες μέχρι τέλος του έτους.

Εξασφαλίσαμε την για πρώτη φορά έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων που, σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στους τομείς του φορολογικού και του ασφαλιστικού για τον αγροτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό πάνω από 80%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή ενδεχομένως και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν.

Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά, αφορολόγητο όριο για τους αγρότες.

Τέλος, προχωρήσαμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος περί αγροτικών συνεταιρισμών, ο νόμος περί βοσκήσιμων γαιών, ο νόμος για την κοινωνική οικονομία , αλλά και τροπολογίες για την βελτίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι αδειοδοτήσεις.

Και όλα αυτά είναι σταθερά και αποφασιστικά βήματα, για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου με κομβικό σημείο τη συνεργατικότητα μεταξύ των παραγωγών.

Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει και να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο αυτά τα συνεργατικά σχήματα, που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, μακριά από τις πελατειακές και κομματικές αντιλήψεις του παρελθόντος, που οδήγησαν στην κακοδιαχείριση και πολλές φορές και στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την αντιπαραγωγικότητα.

Και, πάνω σε αυτή την λογική, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα στα χέρια μας:

-Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης,

-Tο πρόγραμμα για νέους αγρότες,

-Tο πρόγραμμα LEADER,

-Tον νέο αναπτυξιακό νόμο,

καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, που για πρώτη φορά απορροφούνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, φτάσαμε στο 98% της απορροφητικότητας, ένα σημαντικό ρεκόρ για τη χώρα μας. Ακριβώς γιατί για πρώτη φορά αξιοποιήθηκαν, όχι προς όφελος ημετέρων, αλλά προς όφελος των πραγματικών αναγκών.

Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, είναι άλλωστε καθοριστικής σημασίας και για την μεταποίηση, που δημιουργεί ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και αναπτυξιακές προτεραιότητες για την περιοχή.»

www.agronews.gr