Βαγγέλης Λαμπάκης: Δέχομαι με καλή προαίρεση τις σημερινές εξαγγελίες Τσίπρα

975

Με καλή προαίρεση δήλωσε πως δέχεται τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την ανάπτυξη του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξη της πρωτεύουσας του Έβρου σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, ο δήμαρχος της πόλης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαμπάκης, μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Τσίπρα στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θράκη, χαρακτήρισε μία ωραία ημέρα για την πόλη τη σημερινή, καθώς «επί έξι χρόνια ονειρεύομαι ως δήμαρχος ακριβώς την πορεία του λιμένα, όπως την “άπλωσε” σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας».

Ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε πως δέχεται καλοπροαίρετα τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα, γιατί ο εξαγγελθείς σχεδιασμός είναι δυνατόν να συμβεί, δεδομένου ότι «πατάει σε σταθερά σανίδια και είναι μονόδρομος».

«Τον πιστεύω καλοπροαίρετα, επειδή τα όσα εξήγγειλε κατευθύνονται πρώτα- πρώτα στο εθνικό συμφέρον, είναι εθνικός στόχος, εθνική επένδυση και πόρος πλουτοπαραγωγικός που αφορά τη γενικότερη οικονομία της Ελλάδας».

Τόνισε, πως το διαμετακομιστικό κέντρο και ο χώρος ανάπτυξης του λιμανιού «σημαίνει 4.000 νέες θέσεις εργασίας, που αφορούν τους ανέργους όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, από την Καβάλα έως την Ορεστιάδα. Μιλάμε για ένα τρομαχτικό χτύπημα στην ανεργία με τη δημιουργία αυτών των θέσεων».

Εκτίμησε πως ο σχεδιασμός που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, είχε μεν εξαγγελθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και από υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, έκανε λόγο για αδράνεια στη διάρκεια των τελευταίων 22 μηνών, ωστόσο αναγνώρισε πως «μέσα σ’ αυτό το ταραγμένο περιβάλλον που υπάρχει γενικότερα γύρω από τη Θράκη και γενικότερα στα Βαλκάνια, με όσα προβλήματα πάνε να συσσωρευτούν, σας θυμίζω το προσφυγικό, το οποίο φαντάζει ως αρνητικός γίγαντας έτοιμος να μας αρπάξει με τα τρία εκατομμύρια που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη και τη δυσπραγία όσον αφορά τη διατήρηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος, έστω και λίγο αργά, έρχεται να βάλει στην άκρη τις απειλές του Ερντογάν και να πει ότι εγώ αυτή την περιοχή θα τη θωρακίσω από κάθε άποψη γιατί είναι η καρδιά της Ελλάδας, γι’ αυτό είμαι εδώ. Το αποδεικνύω και δεν μ’ ενδιαφέρουν αυτά που λέει ο ομόλογός μου στη γειτονική χώρα, ή τα λαμβάνω υπόψη μου και αμύνομαι επιτιθέμενος ταυτόχρονα μέσα από την επενδυτική αυτή προοπτική που εξήγγειλα. Αυτό με τη λογική δεν έχεις άλλη δυνατότητα παρά με καλοπιστία να το υποδεχθείς. Άρα λοιπόν είμαστε ενωμένοι σε όλη την Περιφέρεια για την ανάπτυξη του λιμανιού, όπως ακριβώς την ονειρευόμαστε εμείς επί πολλά χρόνια και σήμερα τη σχεδίασε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τη σύνδεση της Ανατολικής Μεσογείου με τον Εύξεινο και τη σύνδεση των λιμανιών Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ώστε όλα τα εμπορεύματα να έρχονται στην Αλεξανδρούπολη και από εδώ με την εξαγγελλόμενη επίσης ηλεκτροκίνηση να πηγαίνουν προς το Μπουργκάς και από εκεί στις χώρες της Βαλτικής».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι θετικό το ότι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας τον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη. Η αναφορά του κ. Τσίπρα σε νέες επενδύσεις και υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, ο Έβρος και η Θράκη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Όλα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος και ως εκ τούτου αναμένουμε να δούμε άμεσα και στην πράξη την υλοποίηση των λεγομένων του».

Πηγή: