Χουριέτ: Σενάρια αποσταθεροποίησης στη Θράκη από οπαδούς του Γκιουλέν

1233

Για σενάρια αποσταθεροποίησης στη Θράκη από οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, προσθέτοντας πως ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Ομέρ Τσελίκ, που επισκέπτεται την Ελλάδα, προειδοποίησε την Αθήνα για το παραπάνω ενδεχόμενο.

hurriet-omer-tselik

«Ξέρουμε πως δραστηριοποιούνται για να διαιρέσουν την τουρκική κοινότητα στη δυτική Θράκη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ. Τσελίκ μετά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Επισήμανε πως η τουρκική πλευρά παραμένει έντονα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής κοινότητας στην περιοχή και προειδοποίησε πως οι γκιουλενιστές μπορεί να επιχειρήσουν να διασπείρουν περαιτέρω ταραχές «ανάμεσα στους συμπατριώτες μας και την κοινότητά μας».

Η Τουρκία θεωρεί πως ο 75χρονος ιμάμης Γκιουλέν είναι ο εγκέφαλος πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και θεωρεί το ισλαμικό φιλανθρωπικό τάγμα του τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για την κατάληψη του χώρου όπου θα ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό, όπου συμμετέχουν και άτομα με στολές παραλλαγής, εκφράζοντας την έντονη ενόχληση της Άγκυρας και, εμμέσως, την προσδοκία της ότι το ζήτημα θα λυθεί.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως «σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το τέμενος εξασφαλίζει την ειρήνη και την ηρεμία».

To υπουργείο Εξωτερικών
Μετά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ειρηνικές και φιλικές και βασίζονται στη μεταξύ τους συνεργασία.

Επανέλαβαν δε τη βούληση των δύο Κυβερνήσεων να συνεχίσουν να εργάζονται για την εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, στηριζόμενες στην ειλικρινή και παραγωγική επικοινωνία μεταξύ τους.

Με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία της 15ης Ιουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως «η αντίδραση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ομαλότητας, της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας του τουρκικού λαού υπήρξε ακαριαία.

Ίσως η ελληνική να ήταν και η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που εκδηλώθηκε τόσο άμεσα», δήλωσε. «Αναλόγως», συνέχισε ο Έλληνας Υπουργός, «αυτό που περιμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση και τον φίλο τουρκικό λαό, είναι ο διαρκής και σταθερός σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του πλαισίου εντός του οποίου συμβιώνουμε τον τελευταίο αιώνα».

Σχετικά με τις διάφορες πτυχές της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως γενικώς λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό χάρις κυρίως στις ενέργειες της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν κατά την εφαρμογή, είναι ως επί το πλείστον τεχνικής φύσεως και δώσαμε αμοιβαίες διαβεβαιώσεις ότι θα κάνουμε το παν για να ρυθμιστούν», σημείωσε σχετικά.

Εξάλλου, αναφερόμενος σε παρατηρούμενες τάσεις ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα κύμα ξενοφοβίας στην Ευρώπη, ο δημόσιος λόγος της οποίας δηλητηριάζεται από στερεότυπα, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τους ευρωπαϊκούς λαούς όσο και για τις διακρατικές και τις διεθνείς σχέσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, ο κ. Ξυδάκης σημείωσε πως η Ελλάδα την υποστηρίζει υπό τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Παράλληλα, έχει ζητήσει εγγράφως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, την παράταση του πιλοτικού προγράμματος τουριστικών θεωρήσεων που αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε σχετικά πως «η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργεί με ασφάλεια και με μεγάλο όφελος τόσο για τους λαούς όσο και για το πνεύμα ελεύθερης κίνησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση της Ελλάδας κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος αλλά και την εποικοδομητική της στάση στο ζήτημα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Ακολούθως αναφέρθηκε στα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία στο έδαφός της και σημείωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει την Ελλάδα και την Τουρκία μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο θέμα». Απηύθυνε δε έκκληση προς την Ε.Ε. να δράσει για το μεταναστευτικό με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, ενώ καταδίκασε τις ισλαμοφοβικές και ξενοφοβικές τάσεις που ενισχύουν το ρατσισμό.

Για τους 8

Τέλος, ζήτησε την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, τονίζοντας ότι «βεβαίως, η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει και σε αυτόν τον τομέα με πλήρη ανεξαρτησία και με ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Σεβόμαστε τις διαδικασίες».

Πηγή: http://www.presspublica.gr/