Άρθρο: Άλλο η Δραχμή και άλλο το Geuro – Το διπλό νόμισμα είναι χειρότερο από την παραμονή στο ευρώ

762
Ημουν είμαι και θα είμαι ΚΑΤΑ της υιοθέτησης του διπλού νομίσματος που κάποιοι ήγη το αποκαλούν GEURGO! Αντίθετα έχω εκφράσει από τον Μάρτιο του 2010, την άποψή μου ως οικονομολόγου υπέρ της επιστροφής σε ένα Εθνικό νόμισμα! Κάποιοι φίλοι μου λοιπόν μου ζήτησαν να επιχειρηματολογήσω υπέρ του διπλού νομίσματος, πιστεύοντας προφανώς ότι είμαι υπέρ μιας τέτοιας λύσεως!
Θα ήθελα λοιπόν να ξεκαθαρίσω κάτι που θεωρώ σημαντικό!
Υπάρχουν τρεις απόψεις ανάμεσα στους οικονομολόγους!
Α. Η κρατούσα δηλαδή η παραμονή στο Ευρώ
Β. Η αιρετική, που είναι η άμεση αποχώρηση από την ζώνη του ευρώ και επιστροφή σε ένα Εθνικό νόμισμα (νέα δραχμή)
Γ. Η υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος! Ευρώ έξω “δραχμή” μέσα!
Ξεκαθαρίζω λοιπόν με αφορμή τις ερωτήσεις σας για τον νέο υπουργό οικονομικών, τον εξ Αμερικής ορμώμενο καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, λάτρη της θεωρίας του διπλού νομίσματος!
Παραμένω ως οικονομολόγος πιστός στην θεωρία , τις αναλύσεις και τις μελέτες μου, ότι η πλέον γρήγορη έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση ενός νέου Εθνικού νομίσματος (καλό θα είναι να ονομαστεί δραχμή), το οποίο θα είναι πλήρως αποσυνδεδεμένο από τους πίνακες συναλλαγματικών ισοτιμιών έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να κερδοσκοπήσει ! Ενα νόμισμα που θα επέλθει στην οικονομία, όπως ακριβώς ήρθε και το ευρώ! Φανερά και όχι με σαλτμπαγκισμούς! Η συναλλαγματική ισοτιμία της πρώτης μέρας κυκλοφορίας του, δεν μπορεί να είναι άλλη παρά 1 προς 1 !
Ολα αυτά τα έχω αναπτύξει πολύ νωρίς σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές μου και δεν αλλάζω στάση στο θέμα βάζοντας μόνο μία ρήτρα! Την μετάβαση αυτή να ΜΗΝ την διαχειριστούν τα ίδια τραπεζικά πρόσωπα του Σημίτη, που διέλυσαν την χώρα αλλά έμπειροι οικονομολόγοι και πολιτικοί που δεν έλαβαν μέρος στο πάρτι του αιώνα!
Είμαι ΚΑΤΑ της παραμονής μας στο Ευρώ, αλλά όπως έχω εξηγήσει επαρκώς, λύσεις ανάπτυξης, υπάρχουν ακόμη και σήμερα εντός της Ευρωζώνης! Απλα είναι πολύ πιο χρονοβόρες και δυστυχώς δεν μας απαλλάσσουν από τους εκβιαστές μας! Λύσεις εντός του ευρώ, θα μπορούν να αναπτυχθούν μέχρι και το 2021!
Μετά, η επιστροφή στη δραχμή θα είναι μονόδρομος! Μέχρι σήμερα, στον έβδομο χρόνο της κρίσης, ούτε ένας αναπτυξιακός νόμος δεν έχει ψηφιστεί από το σύνολο ΟΛΩΝ των Μνημονιακών Κυβερνήσεων! Και απ ότι φαίνεται, δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να κινηθεί προς τον τομέα της Ανάπτυξης, όσο κυβερνά την Ε.Ε. η συμμορία της Μέρκελ, του Σόιμπλε και της παρέας των Τραπεζιτών του Αμβούργου! Αλλά τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη εντός της ζώνης του Ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί! Δύσκολα μεν αλλά μπορεί!
Γιώργος Αδαλής,δημοσιογράφος