Ορεστιάδα: Ανακάλυψη προβιοτικού που δίνει θρεπτική αξία και συντηρεί τυριά και αλλαντικά

1033

allantika-tiriaΤην αξιοποίηση των ωφέλιμων μικροβίων, δηλαδή των προβιοτικών μικροοργανισμών, σε τροφές όπως το λευκό τυρί και τα λουκάνικα προκειμένου να ενισχύσουν τόσο τη διατροφική τους αξία όσο και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, ερεύνησε και ενσωμάτωσε , το εργαστήριο Μικροβιολογίας-Βιοτεχνολογίας-Υγιεινής, του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης της Ν. Ορεστιάδας.

Στο εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ και διάρκειας περίπου δύο χρόνια , το οποίο τυπικά ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, συμμετείχαν ο τομέας υγιεινής και τροφίμων της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, με πεδίο εφαρμογής της έρευνας σε δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις, μία που δραστηριοποιείται στην αλλανοβιομηχανία και μία στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

«Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό του κατάλληλου μικροοργανισμού ο οποίος δεν χάνει τα χαρακτηριστικά του κατά τη χρήση και το αποτέλεσμα ήταν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος ενισχύοντας τη θρεπτική του αξία» είπε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. , Ευγενία Μπεζιρτζόγλου. «Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα για την εντερική χλωρίδα.

Ανιχνεύσαμε πληθώρα μικροοργανισμών για να βρούμε το στέλεχος που είχε τις συγκεκριμένες προβιοτικές ιδιότητες και να αποδειχθεί σταθερό στη διατήρηση των ιδιοτήτων του» τόνισε η κ. Μπεζιρτζόγλου η οποία διευκρίνισε ότι η απόλυτη εφαρμογή ενός ερευνητικού έργου σε προϊόντα, απαιτεί πολύχρονο δοκιμαστικό στάδιο προκειμένου, ένα προϊόν να βγεί στην κατανάλωση.

Πηγή: http://www.ert.gr/