Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα hotspots

964

Δυστυχώς τα επεισόδια συνεχίζονται στα hotspots στα νησιά του Αιγαίου και η προσαρμογή των μεταναστών σε αυτά κρίνεται μάλλον αμφίβολη.

hotspots

Συγκεκριμένα εχθές σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις και στο hotspot στη Χίο. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες και στα άλλα νησιά που φιλοξενούν hotspots.

Να θυμίσουμε ότι 15.693 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.

Δύο ημέρες μετά τη φωτιά στη Μόρια, στη Λέσβο, που κατέκαψε τους οικίσκους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), χθες σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις και στο hotspot στη Χίο. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες και στα άλλα νησιά που φιλοξενούν hotspots.

Στη Χίο, χθες το μεσημέρι, τέσσερις Σύροι ξεκίνησαν να φωνάζουν και να χτυπούν δυνατά τα τζάμια του κοντέινερ όπου στεγάζεται η υπηρεσία ασύλου, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων που έχουν υποβάλει. Σύντομα η διαμαρτυρία εξαπλώθηκε και στους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην εγκατάσταση, ενώ ορισμένοι προκάλεσαν φθορές, οπότε χρειάστηκε η επέμβαση των ΜΑΤ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα νωρίς χθες το απόγευμα.

Στο μεταξύ, τα έργα στο Μερσινίδι στη Χίο όπου επρόκειτο να λειτουργήσει κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο σταμάτησαν χθες μετά την επέμβαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Μερσινιδίου που κατήγγειλε τη σύμβαση που έχει συναφθεί με την αστυνομική διεύθυνση Χίου, ζητώντας πίσω τον χώρο. Οπως ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος της μονής, δεν ενημερώθηκε το Συμβούλιο για τα σχέδια της αστυνομίας.

Εξάλλου, σύσκεψη με θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί από το προσφυγικό θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη φορά την επόμενη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και τη συμμετοχή τοπικών βουλευτών αλλά και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χθες, επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οκτώ Σύροι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, εφόσον κρίθηκε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τη ζωή τους στη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετικό δελτίο Τύπου, «με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, επιστράφηκαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία, οκτώ Σύροι πρόσφυγες – ένας άνδρας, δύο γυναίκες και πέντε συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Είχαν ανακαλέσει τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε τον φόβο ότι η Τουρκία μπορεί να μην τηρήσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ζήτησε από την Ε.Ε. να τηρήσει τις αποφάσεις της και τόνισε ότι το προσφυγικό θα απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα την Ευρώπη.