Αρχική in Νέα in Κοινωνία Οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τις οθόνες

Οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τις οθόνες

1020

Οι οθόνες ασκούν “μαγική” επίδραση στα παιδιά. Προκαλούν εθισμό και τα παιδιά απορροφώνται τόσο πολύ, όταν κοιτάνε την οθόνη του κινητού, του τάμπλετ ή της τηλεόρασης, που δεν έχουν καμία συναίσθηση για το τι συμβαίνει γύρω τους… Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε νέες οδηγίες για την υγιή χρήση της οθόνης από τα παιδιά.

Τα περισσότερα παιδιά γυρνάνε από το σχολείο, τρώνε, διαβάζουν και μετά στρώνονται μπροστά από μια οθόνη. Στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί υπάρχουν και παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε σπίτια, που ο έλεγχος έχει χαθεί, και τρώνε στο πόδι, με το τάμπλετ ανά χείρας, αφήνοντας τα μαθήματα για μετά, ή πιάνοντας θέση μπροστά στην τηλεόραση…

Τα οφέλη από τη χρήση νέων τεχνολογιών είναι πολλά – αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί – αλλά, όπως σε όλα, έτσι κι εδώ παίζει ρόλο η χρήση τους με μέτρο.

Οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δημοσιεύονται στην επιθεώρησηPediatrics, με υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Μέγκαν Μορένο και τον Ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Χρηστάκη του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ, και επισημαίνουν την ανάγκη η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών να εξισορροπείται με σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο και αρκετό χρόνο με όλη μαζί την οικογένεια για φαγητό ή παιχνίδια.

Σύμφωνα με αυτές:

– Η χρήση οθονών πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά κάτω των 18 μηνών, με μόνη εξαίρεση την επικοινωνία μέσω βίντεο κλήσης.

– Για τα παιδιά από 18 μηνών έως 2 ετών, η Ακαδημία αναφέρει ότι, αν οι γονείς αποφασίσουν να παραχωρήσουν στα παιδιά τους πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα, καλό είναι να επιλέξουν ποιοτικά προγράμματα (π.χ. εκπαιδευτικού περιεχομένου) και να παρακολουθούν τα προγράμματα αυτά μαζί με τα παιδιά τους, ώστε να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν τι, ακριβώς, βλέπουν.

– Για τα παιδιά 2 έως 5 ετών συνιστάται έως 1 ώρα χρήσης οθονών την ημέρα. Και στην περίπτωση αυτή προτείνεται επίβλεψη των παιδιών κατά τη χρήση συσκευών.

– Για τα παιδιά 6 ετών και άνω, οι γονείς πρέπει να θέσουν όρια για τον επιτρεπόμενο χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών μέσα στην ημέρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι γονείς να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν περνούν χρόνο μπροστά από την οθόνη σε βάρος άλλων, σημαντικών για την υγεία τους, δραστηριοτήτων, όπως η σωματική άσκηση και ο ύπνος.

– Οι νέες οδηγίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι γονείς πρέπει να ορίσουν ποιες στιγμές της ημέρας και σε ποιους χώρους του σπιτιού δεν επιτρέπεται η χρήση συσκευών (π.χ. την ώρα του μεσημεριανού και στην κρεβατοκάμαρα).

– Τέλος η Ακαδημία επισημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους σχετικά με τη διαδικτυακή τους συμπεριφορά, για παράδειγμα να διδάξουν τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο και να συζητήσουν ζητήματα ασφάλειας στο διαδικτυακό περιβάλλον.

«Οι γονείς πρέπει να δράσουν προληπτικά και να συζητήσουν με τα παιδιά τους το θέμα της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς, όταν τα παιδιά αφιερώνουν πολύ χρόνο σε αυτή, ίσως δεν παίζουν, δεν διαβάζουν ή δεν κοιμούνται αρκετά» αναφέρει η Δρ. Τζένι Ραντέσκι, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μία εκ των συντακτών των νέων οδηγιών.

«Το σημαντικότερο είναι οι γονείς να λειτουργούν ως “μέντορες” για τα παιδιά τους, όσον αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, δηλαδή να μαθαίνουν στα παιδιά πώς να αξιοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές, για να δημιουργήσουν, να επικοινωνήσουν και να μάθουν».

www.healthmag.gr