Εκδήλωση μνήμης 94 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης

1366

Οι Θρακιώτες Αθηνών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας του Ι. Ν. Αγ. Ελευθερίου ,οδ Αχαρνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών , την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 09:40 θα πραγματοποιήσουμε τρίπτυχη εκδήλωση (επιμνημόσυνη δέηση-θεατρικό δρώμενο -χοροί) στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών για τα 94 χρόνια από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης ως επακόλουθο της συνθήκης των Μουδανιών.Στα πλαίσια των εκδηλώσεων και μετά την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Ανατολικοθρακιωτών χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου θα υπάρξει σύντομη ενημέρωση των γεγονότων που οδήγησαν στην εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από την Επίτιμη Πρόεδρο Κομμοτηναίων Αθήνας, κα Αιμιλία Λαδοπούλου. Στο προαύλιο του ναού θα επακολουθήσει θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση των γεγονότων της εκκένωσης .Τέλος θα παρουσιαστούν θρακιώτικοι χοροί από τα παρακάτω χορευτικά.
1. Θρακιώτες Αθηνών (χοροί Αρβανίτικοι και Μακράς Γέφυρας, διδασκαλία Θανάσης Λάκκας.)
2. Παραδοσιακοί Δρόμοι (χοροί της Βόρειας Θράκης, διδασκαλία Θανάσης Λάκκας.)
3. Μορφωτικός Σύλλογος Άρματος (χοροί από τους γκαγκαβούζηδες Έβρου, διδασκαλία Θανάσης Λάκκας.)
4. Χορευτική ομάδα γονέων του 39 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών (χοροί Μεταξάδων ,διδασκαλία Γεώργιος Αλούκος.)
Την εκδήλωση θα καλύψει το καταξιωμένο μουσικό σχήμα ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΗ .Η ενδυματολογική κάλυψη των χορευτικών είναι προσφορά από την προσωπική συλλογή θρακιώτικων φορεσιών του Γεώργιος Αρβανίτης. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα μπορέσουμε όλοι μαζί να χορέψουμε στον προαύλιο χώρο του ναού.
Προσκαλούμε όλους όσους, ανεξαρτήτως καταγωγής τους, επιθυμούν να τιμήσουν μαζί μας τους περί 450.000 Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από την πατρική Θρακική γη να παραστούν στην εκδήλωση .