inΝέα: Επιστροφή 58 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

983

Επιστροφή 58 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία

%ce%bb%ce%b1%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%82Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex στο πλαίσιο υλοποίησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας επιστράφηκαν χθες, 13 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία  25 παράτυποι μετανάστες (11 από την Αλγερία, 6 από το Πακιστάν, 4 από το Μαρόκο, 2 από τη Σρι Λάνκα, ένας από το Αφγανιστάν, και ένας Παλαιστίνιος – όλοι άνδρες) εκ των οποίων 19 είχαν απορριπτικές αποφάσεις σε β’ βαθμό, 3 ανακάλεσαν από τη βούλησή τους για παροχή ασύλου και 3 παραιτήθηκαν από τα αιτήματα για  χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του διμερούς  Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού του Frontex επιστράφηκαν σήμερα, 13 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία 30 παράτυποι μετανάστες (27 από το Αφγανιστάν και 3 από το Ιράν – 16 άνδρες, 11 γυναίκες και 3 συνοδευόμενα παιδιά) οι οποίοι δεν ζήτησαν άσυλο.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό Frontex το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας. Επίσης, την 11η Οκτωβρίου 2016 παραδόθηκαν δύο Τούρκοι υπήκοοι μέσω του Συνοριακού Σταθμού των Κήπων Έβρου.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.085 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
  • βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, 668 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από ενάρξεως εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας  έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 214 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι είχαν εισέλθει στη χώρα μας, δια θαλάσσης, από την Τουρκία.