Ζωντάνεψε η αγορά στο σκληρό σιτάρι, πράξεις και στα 20 λεπτά

2163

Ζωντάνεψε τις τελευταίες μέρες η αγορά στο σκληρό σιτάρι, με πράξεις για τα καλής ποιότητας αποθηκευμένα σιτάρια γύρω από τα 20 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Πολύ ενδιαφέρουσα κρίνεται η πώληση 28.000 τόνων, μετά από δημοπρασία, που έκανε τις τελευταίες μέρες η ΕΑΣ Ορεστιάδας στα 19,5 λεπτά το κιλό στην πόρτα του συνεταιρισμού.

Πλειοδότες αναδείχθηκαν οι εταιρείες Καραγιώργου και Σιάρκου, ενώ μικρότερες προσφορές κατέθεσαν οι  Αφοί Μάρκου και Αφοί Μπαλούκα, όπως και εκπρόσωπος του ιταλικού Μύλου Καζίλο.

Η βελτίωση της εικόνας στην αγορά του σκληρού έχει να κάνει σ’ αυτή τη φάση αρχικά με τα ποιοτικά προβλήματα που καταγράφονται στην παραγωγή του Καναδά και κατά δεύτερο λόγο στην εύλογη προσπάθεια των εδώ συντελεστών του συγκεκριμένου κλάδου (εταιρείες ζυμαρικών, μύλοι, εμπόριο) να δημιουργήσουν μια καλή εντύπωση πριν από τις φθινοπωρινές σπορές, καθώς βλέπουν ότι το σκληρό χάνει στρέμματα.

Γνώστες της αγοράς, τους οποίους συμβουλεύονται συχνά η εφημερίδα Agrenda και το AgroNews, δηλώνουν πάντως επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις, εκτιμούν ότι τα σιτάρια που έχουν μείνει στις αποθήκες είναι πολλά, το εύρος της διακύμανσης για τον κύριο όγκο δύσκολα θα ξεπεράσει τα 5 λεπτά το κιλό, ενώ καλύτερη τύχη μπορεί να έχουν τα πρώτης ποιότητας σκληρά, με υψηλή πρωτεΐνη, για τα οποία κυρίως εκδηλώνεται σ’ αυτή τη φάση η ζήτηση.

www.agronews.gr