Εκτίμηση κατάστασης θηραμάτων 2016

1018

Στη Κύπρο, η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας, διεξάγει σε ετήσια βάση πρόγραμμα εκτίμησης του πληθυσμού του λαγού και της πέρδικας (Alectoris chukar) και παρακολούθησης των πληθυσμιακών τάσεων τους. Κάνει, δηλαδή, αυτό που επιτάσσει η λογική και η επιστήμη όταν πρέπει να διαχειριστείς ορθολογικά έναν φυσικό πόρο. Είτε πρόκειται για ξυλώδες κεφάλαιο είτε πρόκειται για ενδημικό θηραματικό κεφάλαιο, το πρώτο βήμα για την διαχείριση του είναι η απογραφή του. Ο διαχειριστής, αυτός που λαμβάνει αποφάσεις για το πόσο ξύλο θα υλοτομηθεί ή πόσα θηράματα θα θηρευτούν, πρέπει να ξέρει τι κεφάλαιο έχει ώστε με τα κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα να το οδηγήσει στην επιθυμητή κατάσταση. Και για την επιθυμητή κατάσταση  του φυσικού πόρου μπορεί να χρειαστούν μέτρα είτε για την αύξηση του κεφαλαίου, είτε για την μείωση, είτε για την διατήρηση του στα ίδια επίπεδα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας της Κύπρου αναφέρει τα εξής:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ

Εκτίμηση κατάστασης θηραμάτων 2016

Η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης που επιθυμεί να προσφέρει στον κυνηγόκοσμο, θέλει να πληροφορήσει τα πιο κάτω, σχετικά με την κατάσταση που παρουσιάζουν οι πληθυσμοί των λαγών και των περδικιών:

Η παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων των θηραμάτων σε συνάρτηση με την έρευνα κάρπωσης (η οποία αποτελεί και η ίδια ένα είδος παρακολούθησης του πληθυσμού των θηραμάτων) αποτελούν από κοινού ένα διαχειριστικό εργαλείο ελέγχου των πληθυσμιακών τάσεων των θηραμάτων. Επιπλέον, οι εποχιακές καταμετρήσεις δίδουν στοιχεία και για την επιτυχία αναπαραγωγής κάποιου είδους.

Μέσα στα πλαίσια των διαχειριστικών προγραμμάτων της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας, διεξάγονται σε παγκύπρια κλίμακα, στις ίδιες περιοχές για σκοπούς σύγκρισης, δύο καταμετρήσεις αγρίων πτηνών (χειμερινή και θερινή) στις οποίες καταγράφονται και όλα τα θηράματα.

Κατά την 1η καταμέτρηση, η οποία διεξάγεται περί το τέλος του χειμώνα, καταγράφονται τα αναπαραγωγικά ζεύγη (δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο του πληθυσμού στο έτος) ενώ κατά τη 2η γίνεται μια εκτίμηση της ετήσιας παραγωγής και επιτυχίας φωλεοποίησης.

pouliajpg

Οι ετήσιες θερινές καταμετρήσεις λαμβάνουν χώρα από τον Ιούνιο μέχρι αρχές Αυγούστου. Οι αριθμοί που καταγράφονται δείχνουν την κατάσταση των πληθυσμών των ειδών σε συγκεκριμένες αντιπροσωπευτικές περιοχές, την περίοδο εκείνη, κατά τη συγκεκριμένη μέρα (για κάθε περιοχή).
Τονίζεται ότι οι καλοκαιρινές καταμετρήσεις γίνονται κάθε χρόνο πριν την έναρξη των απελευθερώσεων οπότε και αποκλείεται η συμπερίληψη των όποιων απελευθερωμένων θηραμάτων στις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας μας.

Επίσης στις ίδιες περιοχές διεξάγεται και μια 3η νυκτερινή καταμέτρηση η οποία στοχεύει στην παρακολούθηση των πληθυσμών των λαγών, της αλεπούς αλλά και των νυκτόβιων άγριων πτηνών.

Πιο κάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα αποτελέσματα και οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Θήρας & Πανίδας, που αφορούν την επικείμενη κυνηγετική περίοδο του επιδημητικού κυνηγίου, όπως αυτές έχουν προκύψει από την επεξεργασία των πιο πάνω καταμετρήσεων:

1. Οι αριθμοί των περδικιών σε παγκύπριο επίπεδο παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 17% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή καταμέτρηση.

2. Οι πληθυσμοί των λαγών σε παγκύπριο επίπεδο παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή καταμέτρηση.

3. Μεγάλη αύξηση της τάξης του 77% παρουσιάζει ο πληθυσμός της αλεπούς, γεγονός που επηρεάζει πολύ αρνητικά τους πληθυσμούς όλων των θηραμάτων.

4. Tο ποσοστό αυξομείωσης των πληθυσμών είναι διαφορετικό ανά περιοχές και επαρχίες.

5. Ισχυρός ρυθμιστικός παράγοντας για τους πληθυσμούς των ειδών της άγριας πανίδας διαδραματίζουν οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα την περίοδο της αναπαραγωγής. π.χ η ανομβρία επηρεάζει την ποσότητα της διαθέσιμης τροφής καθώς και την κάλυψη ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χαλαζοπτώσεις, την περίοδο της αναπαραγωγής, λειτουργούν πολύ αρνητικά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση ή η μείωση που παρουσιάζεται στους πληθυσμούς των θηραμάτων συνεπάγει και αύξηση ή μείωση στην κάρπωση κατά την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο η οποία όμως δεν θα πρέπει να αναμένεται να είναι και ποσοτικά αντίστοιχη στην αύξηση ή στη μείωση που παρουσίασαν οι πληθυσμοί κατά την περίοδο των καταμετρήσεων οπότε δεν θα πρέπει να αναμένεται και αντίστοιχη αύξηση ή μείωση της κάρπωσης. Οι λόγοι είναι ποικίλοι όπως οι ιδιάζουσες συνθήκες της 1ης μέρας κυνηγίου (καιρικές συνθήκες, δυσανάλογη κυνηγετική πίεση σε διάφορες περιοχές, κ.α.), που ρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό και την κάρπωση συνολικά αφού ένα ποσοστό γύρω στο 20 – 25% του συνόλου των θηραμάτων, που θηρεύονται σε όλη την κυνηγετική περίοδο, θηρεύονται την 1η μέρα κυνηγίου!