Σε επαγρύπνηση καλούνται να βρίσκονται αυτό το διάστηµα οι ελαιοκαλλιεργητές προκειµένου να προλάβουν πιθανές προσβολές των δέντρων τους από το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο.
Άλλωστε, όπως αναφέρει ο γεωπόνος της Ένωσης Αγρινίου Νικόλαος Μπαρτσώκας, οι βροχές του φθινοπώρου ευνοούν την ανάπτυξη και µετάδοση των δύο αυτών µυκήτων. Σηµειώνεται ότι το κυκλοκόνιο προσβάλει τα φύλλα και το γλοιοσπόριο τους καρπούς. Ειδικότερα, ισχύουν τα εξής:
Κυκλοκόνιο: Το χαρακτηριστικό σύµπτωµα του µύκητα είναι η εµφάνιση κυκλικών κηλίδων στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα κηλιδωµένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα, ενώ σε περιοχές µε υγρό κλίµα µπορεί να οδηγήσει και σε καθολική φυλλόπτωση. Ο φθινοπωρινός ψεκασµός είναι πολύ σηµαντικός δεδοµένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιµη περίοδος µόλυνσης. Τις επόµενες ηµέρες αναµένονται βροχές που θα δηµιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας. Απαιτείται προληπτικός ψεκασµός µε καλό λούσιµο των δέντρων και επανάληψή µετά από 20 ηµέρες, αν συνεχιστούν οι βροχές. Να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαµών) και οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές µε υγρασία.
Γλοιοσπόριο (Παστέλλα): Είναι µυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίµανση ή όταν είναι ώριµοι, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση). Ο µύκητας είναι ιδιαίτερα ζηµιογόνος σε πυκνοφυτεµένους µε κακό αερισµό ελαιώνες, σε συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων. Η καταπολέµηση µπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριµάζει, µε Βορδιγάλειο πολτό, Οξυχλωριούχο χαλκό, Υδροξείδιο του χαλκού και Θειϊκό τριβασικό χαλκό.
Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το µύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασµός µετά από 25 περίπου ηµέρες. Επιβάλλεται επίσης η συλλογή – αποµάκρυνση του πεσµένου στο έδαφος καρπού, διότι αποτελεί πηγή µόλυνσης για το επόµενο έτος.
πηγή: www.agronews.gr