Μία σπάνια έκδοση της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας έτους 1935, μας παραχωρήθηκε πρόσφατα από τον συνταξιούχο δασοπόνο, πρώην δασονόμο Ορεστιάδος κ. Γεώργιο Ποτίδη,αποτελώντας καταγραφή και δημοσίευση μιας εκτενούς εργασίας με θέμα: «Δασικά Κτίρια Θράκης». Η εργασία κυκλοφόρησε σε 2.000 αντίτυπα και διανεμήθηκε δωρεάν προς ενημέρωση του δασικού κόσμου της εποχής και ενίσχυση του φιλοδασικού πνεύματος.
Στις σελίδες της αποτυπώνονται με γλαφυρότητα και συστηματική κατάταξη δεκατέσσερα (14) από τα σημαντικότερα λειτουργούντα τότε δασικά κτήρια στην περιοχή της Θράκης, συμπεριλαμβανομένων και αντίστοιχων κτηρίων ορισμένων περιοχών του γειτονικού νομού Δράμας. Συγκεκριμένα, στην εργασία παρουσιάζονται τα εξής δασικά κτήρια:
1. Κτίριο Δασονομείου Νέας Ορεστιάδας,
2. Δασοφυλακείο Δαδιάς Περιφέρειας Δασαρχείου Σουφλίου,
3. Δασικό κτήριο Αισύμης Περιφέρειας Δασαρχείου Αλεξανδρουπόλεως,
4. Δασοφυλακείο Κίρκης Περιφέρειας Δασαρχείου Αλεξανδρουπόλεως,
5. Δασοφυλακείο Άνω Δροσινής Περιφέρειας Δασαρχείου Κομοτηνής,
6. Δασοφυλακείο Πατέρμων Περιφέρειας Δασαρχείου Κομοτηνής,
7. Δασοφυλακείο Νυμφαίας Περιφέρειας Δασαρχείου Κομοτηνής,
8. Κτήριο Δασαρχείου Ξάνθης,
9. Δασοφυλακείο Ξάνθης Περιφέρειας Δασαρχείου Ξάνθης,
10. Δασοφυλακείο 8ου χιλιομέτρου Περιφέρειας Δασαρχείου Ξάνθης,
11. Δασοφυλακείο Κοτύλης Περιφέρειας Δασαρχείου Ξάνθης,
12. Κτήριο Δασαρχείου Σταυρουπόλεως,
13. Δασοφυλακείο Γρανίτη Περιφέρειας Δασαρχείου Δράμας, και
14. Δασοφυλακείο Παρανεστίου Περιφ. Δασαρχείου Σταυρουπόλεως.
Οι αναφορές στα εκάστοτε δασικά κτήρια συνοδεύονται από αντίστοιχες φωτογραφίες τους, γεγονός ιδιαίτερα πρωτοποριακό για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής, που καθιστά τη διήγηση ακόμα πιο νοσταλγική και ενδιαφέρουσα και καταδεικνύει την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και δομική αξία πολλών από τα κτήρια αυτά.
Πρόκειται για μια σπάνιας αξίας έκδοση, σε κάθε σελίδα της οποίας ξεδιπλώνονται οι αγωνίες και η δράση του δασικού κόσμου της εποχής στη Θράκη, αυτή τη γεωπολιτικά τόσο ιδιαίτερη περιοχή της πατρίδας μας και συνάμα προικισμένη με μοναδικές αισθητικές, πολιτισμικές αξίες και φυσικό πλούτο μαζί με τη θαυμαστή κι αδιάκοπη προσήλωση του λαού της στα όμορφα και καλά έργα.
Το «dasarxeio.com» διέτρεξε τη Θρακική γη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, βρήκε και αποτύπωσε φωτογραφικά σύγχρονες απόψεις των δασικών κτηρίων που αναφέρονται στο κείμενο της εργασίας και σώζονται έως και σήμερα. Θα παρουσιάσει την εργασία τμηματικά, αφιερώνοντας κάθε δημοσίευση σε ένα ξεχωριστό δασικό κτήριο.
Καλή ανάγνωση!
ολόκληρο το βιβλίο ΕΔΩ