Μήνυμα προσφοράς από την Περιφερειακή Σύνθεση του Χριστόδουλου Τοψίδη

    647

    Συμβολική κίνηση για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας εν όψει της σταδιακής μείωσης αποθεμάτων σε μονάδες αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό προς την Ελλάδα.

    Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ο επικεφαλής της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί με στελέχη του συνδυασμού, επισκέφθηκαν την κινητή μονάδα αιμοδοσίας στην Αλεξανδρούπολη ως εθελοντές  αιμοδότες. Η πράξη αυτή αποτελεί μια συμβολική κίνηση και ένα κάλεσμα για προσφορά, εν όψει της υφιστάμενης απόφασης του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού για την μείωση προμήθειας μονάδων αίματος προς την Ελλάδα κατά το ήμισυ μέχρι το 2020.

    Η Δήλωση του Επικεφαλής του Συνδυασμού Χριστόδουλου Τοψίδη:

    «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τους σημαντικότερους κινδύνους στην ιστορία της που απειλεί την εθνική υγεία καθώς κινδυνεύει από ανεπάρκεια αποθεμάτων μονάδων αίματος.

    Η ζήτηση για μονάδες αίματος είναι αυξημένη στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της μεσογειακής αναιμίας η οποία μαζί με τα τροχαία ατυχήματα υπολογίζεται να καταναλώνει περίπου το 50% των αποθεμάτων. Η χώρα μας καλύπτει τις βασικές τις ανάγκες κυρίως εισάγοντας μονάδες με βασικό προμηθευτή τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Η Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης αύξησε τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι καθυστερούμενες οφειλές στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος πήρε απόφαση να μειώσει σταδιακά την παροχή μονάδων από το 2015 με στόχο εώς το 2020 να φτάσει στο ήμισυ του σημερινού όγκου.

    Η αιμοδοσία αποτελεί μια βασική μεταβλητή για το σύστημα υγείας και θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τόσο της εθνικής όσο και της Περιφερειακής πολιτικής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, για να επιτευχθεί επάρκεια αποθεμάτων χρειάζεται το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να προσφέρει αίμα εθελοντικά μια φορά σε διάρκεια ενός έτους. Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει είναι ότι στην Ελλάδα η αιμοδοσία γίνεται κυρίως στην βάση ανάγκης για κάποιο κοντινό πρόσωπο και όχι  σε σταθερά εθελοντική βάση.

    Η εθελοντική αιμοδοσία θα αποτελέσει βασική μεταβλητή στην ατζέντα μας ως συνδυασμός για την ενσωμάτωση πρακτικών και παρεμβάσεων Κοινωνικού Μάρκετινγκ με στόχο την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε     να ξεπεράσουμε τον «κίνδυνο» που επίκειται για την υγεία των πολιτών της περιφέρειας. Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών όπου ενημερωθήκαμε για τις βασικές προκλήσεις. Θα εργαστούμε με τους συντονιστές των συλλόγων και τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας για τον σχεδιασμό μιας στρατηγικής η οποία θα υλοποιηθεί μεθοδικά για να επιτευχθεί ο στόχος.

    Είχαμε την πολυτέλεια για εθελοντική αιμοδοσία μέχρι σήμερα, τώρα πλέον αποτελεί απαραίτητη πράξη»