𝝨𝞃𝝶𝝼 𝝹𝞄𝞀𝝸ό𝞃𝝶𝞃𝝰 𝞃𝝾𝞄 𝝙ή𝝻𝝾𝞄 𝝖𝝺𝝴𝝽𝝰𝝼𝝳𝞀𝝾ύ𝝿𝝾𝝺𝝶ς 𝞃𝝾 𝝹𝞃ή𝞀𝝸𝝾 𝞃𝝶ς 𝝩𝞀ά𝝿𝝴𝝵𝝰ς 𝞃𝝶ς 𝝚𝝺𝝺ά𝝳𝝾ς
Στον Δήμος Αλεξανδρούπολης ανήκει πλέον και επισήμως το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος επί της παραλιακής λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου.
Η μεταβίβαση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στο γραφείο δημάρχου, όπου και υπογράφηκε η συμβολαιογραφική πράξη από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Πελαγίδη και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Ioannis Zampoukis – Γιάννης Ζαμπούκης ενώπιον της συμβολαιογράφου κυρίας Μαγδαληνής Ζαμπούκη.
Το κτήριο έχει συνολικό εμβαδόν 1.012 τ.μ. και το αντίτιμο ανέρχεται στα 1.340.000€ και καλύπτεται από ιδίους πόρους.
Το Υποκατάστημα Αλεξανδρούπολης στεγαζόταν επί σειρά ετών σε μισθωμένο κτίριο, προτού μεταφερθεί στο ιδιόκτητο κτίριο της Τράπεζας. Η μελέτη ανατέθηκε στον αρχιτέκτονα Κων. Θεοδωράκη υπό την επίβλεψη του Νικ. Σαπουντζή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Τράπεζας και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2000. Πρόκειται για ένα τριώροφο κυβόσχημο κτίριο με υπόγειο, με κλασικές αναφορές στη μορφολογία των όψεών του, που από τη δημιουργία του μέχρι και σήμερα παίζει σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Έχει αναδειχθεί σε τοπόσημο της πόλης, αποτελώντας μέρος της ταυτότητας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της, χρησιμεύοντας ως ζωντανή και ανεκτίμητη μαρτυρία της ιστορικής μνήμης και των ποικίλων πολιτιστικών αλλαγών του τόπου.
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου ο κ. Πελαγίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταβίβαση του κτηρίου στα χέρια του Δήμου Αλεξανδρούπολης, και τη βεβαιότητά του ότι το κτήριο θα αξιοποιηθεί αναλόγως και θα μετατραπεί σε έναν ζωντανό οργανισμό ανοιχτό στην τοπική κοινωνία.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Ζαμπούκης επεσήμανε ότι “Κύριος στόχος και όραμά μας είναι αυτό το υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής κτίριο να μετατραπεί σε ένα κτίριο ορόσημο άμεσα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης μα και τις προκλήσεις που προτάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, κάποιες σταθερές οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε μα συνάμα οφείλουμε να απελευθερωθούμε από ξεπερασμένες φόρμες. Κι αυτός είναι ο στόχος μας· με την απόκτηση και την αναμόρφωση του εν λόγω κτιρίου, να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για αυτό, ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού, έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα είναι ανοιχτό σε όλες και όλους. Ένα ανοιχτό σε όλους δυναμικό κέντρο δράσεων, διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, απαραίτητο για τις ανάγκες και τα θέλω της Αλεξανδρούπολης που αλλάζει.”