Ακυρώνονται λόγω αντιδράσεων θαλάσσια αιολικά πάρκα σε Κρήτη και Ιόνιο – Παραμένουν σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη

1320

Τα δύο αυτά πάρκα θα είναι συνολικής ισχύος 600 MW

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σχετικό ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγκου στην εφημερίδα Καθημερινή, με τις τελευταίες πληροφορίες για το θέμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε τοπικό επίπεδο, βγαίνουν από τον σχεδιασμό οι περιοχές που είχαν επιλεγεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, μετά τις αντιδράσεις από Δήμους, Περιφέρεια Κρήτης και ξενοδόχους της περιοχής που διαμαρτύρονταν κυρίως για την «οπτική όχληση» και τη ζημιά που θα προκαλούνταν στον τουρισμό, το Υπουργείο αποφάσισε να μεταφέρει αλλού αυτά τα αιολικά πάρκα.

Το ίδιο συνέβη και με την περίπτωση των Διαπόντιων Νήσων στα Επτάνησα.

Αντίθετα, το σχέδιο για δύο υπεράκτια πάρκα στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης παραμένει πιλοτικό και έχει προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων.

Υπενθυμιζουμε ότι τα δύο αυτά πάρκα θα είναι συνολικής ισχύος 600 MW, είναι ηδη αδειοδοτημένα και θα κατασκευαστούν από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του Ομίλου Κοπελούζου.

Προκειμένου να μην υπάρξουν κι εδώ αντιδράσεις, ετοιμάζεται πακέτο ανταποδοτικών για την περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα προβλέπει ανταποδοτικά οφέλη για τους ψαράδες, για όσους θα έχουν οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες (άρα και οπτική όχληση) και σε όλους τους δημότες Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

ΠΗΓΗ: cretaone.gr