Πόσο Ξανθοί είναι οι Σλάβοι;

576
Πόσο Ξανθοί είναι οι Σλάβοι;
Έχουμε την τάση να θεωρούμε του Σλάβους ξανθούς, Ρουσάτους, αλλά αυτό δεν ευσταθεί διότι τα ποσοστά των ξανθών Σλάβων ποικίλουν από χώρα σε χώρα κι από περιοχή σε περιοχή. Είναι υψηλότερα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και λιγότερα στους Σλάβους των Βαλκανίων, όπου και τα ποσοστά των ξανθών είναι περίπου τα ίδια με εκείνα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και τις γενικές παρατηρήσεις, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ξανθών μεταξύ των σλαβικών λαών είναι η Πολωνία🇵🇱 Περίπου το 28% του πληθυσμού έχει ξανθά μαλλιά.
📊 Το συνολικό ποσοστό ξανθών μαλλιών στις σλαβικές χώρες είναι περίπου 11,7%
Ιδου τα ποσοστά ξανθών μαλλιών σε σλαβικές χώρες:
🇵🇱Πολωνία: ~28%
🇷🇺Ρωσία: ~19%
🇺🇦Ουκρανία: ~15%
🇧🇾Λευκορωσία: ~13%
🇨🇿Τσεχία: ~11%
🇸🇮Σλοβενία: ~10%
🇸🇰Σλοβακία: ~10%
🇭🇷Κροατία: ~7%
🇲🇰Βόρεια Μακεδονία: Περίπου 7%
🇧🇬Βουλγαρία: ~6%
🇧🇦Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Περίπου 5%
🇷🇸Σερβία: ~4%
🇲🇪Μαυροβούνιο Περίπου 3%
Στη σλαβική λαογραφία, η φιγούρα της Ρουσαλκα (“Rusalka”) συνδέεται συχνά με ξανθά μαλλιά. Οι Ρουσαλκες είναι νύμφες του νερού ή πλάσματα που μοιάζουν με γοργόνες στη σλαβική μυθολογία. Πιστευόταν ότι είχαν μακριά, γεμάτα ξανθά μαλλιά και θα παρέσυραν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους άνδρες, σε υδάτινα σώματα με τις μαγευτικές φωνές και την ομορφιά τους. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σλαβική λαογραφία και συχνά απεικονίζονταν ως ελκυστικά και επικίνδυνα πλάσματα.
🧜‍♀️💫 Βουτήξτε στη σλαβική ιστορία και μυθολογία κι ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο των Rusalkas και τα μαγευτικά ξανθά μαλλιά τους, μέσα από τα σχετικά κεφάλαια των βιβλίων μας Άγνωστη Σερβία
και Στοιχειωμένα Βαλκάνια: