Πουλιλιός: Το Τελωνείο των Κήπων είναι η ντροπή για την χώρα μας

524

«Το Τελωνείο των Κήπων είναι η ντροπή για την χώρα μας», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Βαγγέλης Πουλιλιός, ο οποίος προκάλεσε και τη σύσκεψη που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα στο «Νομαρχείο», στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι δυνατότητες παρέμβασης της ΠΑΜΘ για την καλύτερη λειτουργία του τελωνείου, για το οποίο ο κ. Πουλιλιός διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Όπως σημείωσε, «υπήρχε η αίσθηση ότι το πρόβλημα των καθυστερήσεων και της ουράς φορτηγών που δημιουργείται οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού βάρδιας, τελικά όμως αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα, αφού υπάρχουν κι άλλα πολλά, και θα προστεθεί κι άλλο από τον Οκτώβριο, που η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει την ευρωπαϊκή υποχρέωσή της, η οποία προβλέπει ότι όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα θα πρέπει να περνάει από ένα σύστημα ελέγχου, που ήδη εφαρμόζει η Τουρκία, και αφορά τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, εικόνας προσώπου, εικόνας ίριδας και ανάγνωση ταξιδιωτικών εγγράφων».

Όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, αυτή η διαδικασία θα διαρκεί περίπου 15 λεπτά, «οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι μετά τον Οκτώβριο θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι «πέρυσι ο αριθμός των επισκεπτών που πέρασαν από τους Κήπους ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια και η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια». Όσον αφορά τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο, με προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ, για την αναβάθμιση του τελωνείου των Κήπων, με αρχιτεκτονικές, ενεργειακές και άλλες παρεμβάσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, εκτίμησε πως δεν είναι αρκετές, αφού, όπως είπε, «υπάρχει ανάγκη για ολική ανακαίνιση». Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον κ. Πουλιλιό, οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται θα βελτιώσουν τη λειτουργία του τελωνείου των Κήπων κατά 30%, «και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», όπως εκτίμησε.

ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ