Απλές μετατροπές για εξοικονόμηση ενέργειας

2512

Η χρήση του όρου “εξοικονόμηση ενέργειας” μας φέρνει σχεδόν αυτόματα στο μυαλό τη μείωση χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος και το οικονομικό όφελος αυτής. Παρότι αυτό είναι ένα πολύ βασικό μέρος της, με άμεσο ενδιαφέρον για κάθε νοικοκυριό, δεν είναι το μοναδικό. Ο όρος, αναφέρεται γενικότερα σε μια πιο συνετή διαχείριση και κυρίως φιλική προς το περιβάλλον, όλων των διαθέσιμων πόρων και  μορφών ενέργειας και τις πρακτικές που μπορούν να γίνουν ώστε γίνεται μέγιστη και ωφελιμότερη χρήση των ανανεώσιμων.

Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων, είναι μια μείζονος σημασίας τεχνική για το μελλοντικό αντίκτυπο της κατασκευαστικής βιομηχανίας στην ανθρωπότητα, που προσφέρει ταυτόχρονα μια πιο άνετη και οικονομική διαβίωση στους ενοίκους της.

Ακόμη όμως και αν η οικία σας δεν αποτελεί μια τέτοια πρότυπη κατασκευή, υπάρχουν πολύ απλές και από άποψη παρεμβατικής διαδικασίες, και από το πρίσμα του κόστους, μετατροπές που θα συνεισφέρουν δραστικά σε έναν εσωτερικό χώρο με μικρότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα.

  • Κατά τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, οι θέσεις και τα μεγέθη των κουφωμάτων, επιλέγονται στρατηγικά ώστε να γίνεται μέγιστη εκμετάλλευση του ηλιακού φως και να περιορίζεται το τεχνητό, χωρίς ωστόσο να είναι έντονο και να προκαλεί δυσφορία. Δεδομένου ότι αυτές οι θέσεις προσδιορίζονται κατά την κατασκευή, αυτό που μπορούμε να κάνουμε με τη βοήθεια ενός μηχανικού, είναι να εντοπίσουμε τα σημεία που τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες επιβάλλουν ανοιγοκλειόμενες πέργκολες Nyfan. Επίσης, χρήσιμη θα ήταν η εγκατάσταση ενός θερμοστάτη, έτσι ώστε το σύστημα θέρμανσης και ψύξης να λειτουργεί κατόπιν λήψης δεδομένων της θερμοκρασίας του χώρου, και της διαφοράς με την εξωτερική, αλλά και ο κατά το δυνατόν μέγιστος φυσικός εξαερισμός του χώρου αντί της χρήσης κλιματιστικού.
  • Σε δεύτερη φάση, χρειάζεται οι ίδιοι να αλλάξουμε μερικές συνήθειές μας. Για παράδειγμα, να προσέχουμε να απενεργοποιούμε και να αφαιρούμε από την πρίζα ηλεκτρικές συσκευές που δε χρησιμοποιούμε, αλλά και να επιλέγουμε τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμη, να σβήνουμε τα φώτα σε χώρους που δεν βρίσκεται κάποιος, να προτιμάμε λαμπτήρες εξοικονόμησης LED έναντι πυρακτώσεως, ή ακόμη ένας επαγγελματίας ηλεκτρολόγος στην Αθήνα από το episkeuazo.gr, να μας βοηθήσει στην εγκατάσταση φωτοκυττάρων και ροοστατών ή να μας δώσει γενικότερες συμβουλές με βάση το ηλεκτρολογικό σχέδιο του σπιτιού μας.

Η ηλικία των ηλεκτρικών συσκευών παίζει επίσης ρόλο, αφού οι παλιότερες συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους.

  • Τέλος, επιστήσετε την προσοχή σας σε σημεία μη επαρκούς μόνωσης και στεγανοποίησης που ενώ η επιδιόρθωσή τους είναι απλή, το αντίκτυπό της είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, ελέγξτε σε διαρροές αέρα γύρω από τα κουφώματα.