Η ρύθμιση του χρέους – Το πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ

451
O Σύριζα πέτυχε την ρύθμιση του Χρέους της χώρας που χρεοκόπησαν η ΝΔ και το Πασόκ
Ήταν 22 Ιουνίου του 2018 όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχωρούσε στην παρακάτω δήλωση:
«Τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήσαμε χθες με τους εταίρους μας, εξασφαλίζουν την ομαλή και σταθερή αναχρηματοδότηση του χρέους, ελαχιστοποιώντας ή ακόμα θα έλεγα και εκμηδενίζοντας τους κινδύνους από ενδεχόμενες εξωγενείς αναταράξεις.
Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων για μια δεκαετία, όπως και η περίοδος χάριτος για το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, της δεκαετίας, για ένα χρέος ύψους περίπου 110 δις ευρώ, μειώνουν τις υποχρεώσεις της χώρας δημιουργώντας έναν καθαρό διάδρομο τουλάχιστον δεκαπενταετίας για τους επενδυτές ως το 2033.
Την ίδια στιγμή, το μαξιλάρι της ρευστότητας που δημιουργήσαμε μέσω των αγορών αλλά και μέσα από τις ισχυρές εκταμιεύσεις τις τελευταίες και αυτήν που αποφασίστηκε χθες, τις εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, διασφαλίζει αυτό το μαξιλάρι, ότι ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, η χώρα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της για μία τριετία από σήμερα και μπροστά τουλάχιστον. Χωρίς να χρειαστεί επιπλέον ρευστό από τις αγορές, καλύπτοντας έτσι και το δυσχερέστερο πιθανό σενάριο που μπορεί να βρούμε μπροστά μας από τον Αύγουστο και μετά.
Αυτή η συνθήκη μας αποσυμπιέζει και μας επιτρέπει να οργανώσουμε τις εξόδους στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 με μόνη μας μέριμνα την καλύτερη διαχείριση του χρέους και όχι με βάση την ανελαστική πίεση για αποπληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων.
Επίσης με τις επιστροφές των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, ύψους συνολικά 4,8 δις ευρώ 1,2 δις ετησίως και για τέσσερα χρόνια, τα οποία θα μπορούν να διατεθούν είτε για επενδύσεις είτε για αποπληρωμές αποκτάμε επιπλέον αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για να ασκήσουμε στοχευμένη κοινωνική πολιτική παρά το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμένει στο 3,5% για τα έτη αυτά δηλαδή από 2019 ως το 2022».
Αυτά για τη συζήτηση περί ασφάλειας και σοβαρότητας από εκείνους που χρεοκόπησαν τη χώρα…
Κείμενο από την Ήρα Κλήμου