Τι κάνουμε σε περίπτωση που το αυτοκίνητο πιάσει φωτιά

5488

Φωτιά! Τι να κάνω; Δείτε τώρα τι θα πρέπει να κάνετε αν πιάσει φωτιά το αυτοκίνητό σας ενώ βρίσκεστε στο δρόμο.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα αυτοκίνητο να πάρει φωτιά. Συχνά στις ταινίες βλέπουμε οχήματα να παίρνουν φωτιά και μάλιστα με μεγάλη έκρηξη. Οι σκηνές αυτές δεν υποδεικνύουν την πραγματικότητα. Για να προκληθεί πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης σε ατύχημα, πρέπει η σύγκρουση να είναι σφοδρή.

Επιπλέον πρέπει το όχημα να χτυπηθεί σε σημείο που έχει πρόβλημα για να αναφλεγούν τα καύσιμα. Το ρεζερβουάρ και οι σωλήνες μεταφοράς της βενζίνης (ή του πετρελαίου) είναι πολύ καλά προστατευμένα.

Η περίπτωση φωτιάς στο αυτοκίνητο είναι μεν μικρή, όμως μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε σωστά, μια τέτοια περίπτωση.

Τα αυτοκίνητα με την τεχνολογία που διαθέτουν σήμερα είναι αρκετά δύσκολο να πιάσουν φωτιά. Αυτό λόγω της μεγάλης ασφάλειας. Ωστόσο, η πιθανότητα κάποιου βραχυκυκλώματος, βλάβης στη μηχανή ή διαρροής καυσίμου δεν είναι μηδενική.

Τι πρέπει να κάνουμε ΕΑΝ το αυτοκίνητο πιάσει φωτιά:

  1. ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε το κλιματιστικό και τους αεραγωγούς. Είναι σημαντικό να μην εισπνεύσουμε τον δηλητηριώδη καπνό.

  1. ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ

Οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε, από τη στιγμή που θα δούμε καπνό σταθμεύουμε άμεσα.  Ο καπνός ενδέχεται να είναι σημάδι έναρξης φωτιάς στο αυτοκίνητο. Εννοείται σταματάμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από άλλα αυτοκίνητα ή σημεία με κόσμο.

  1. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ

Σταθμεύουμε σε σημείο που να επιτρέπει να βγούμε ΟΛΟΙ, γρήγορα από το αυτοκίνητο και να απομακρυνθούμε. Δεν χρειάζεται πανικός. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, ώστε η εκκένωση του αυτοκινήτου να γίνει γρήγορα και με ασφάλεια.

  1. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΕΑΝ δεν καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά, καλούμε άμεσα αστυνομία και πυροσβεστική.
Θα αναλάβουν εκείνοι τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς.

  1. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Εάν η φωτιά είναι μικρή προσπαθούμε να τη σβήσουμε με τον πυροσβεστήρα (που οφείλουμε να έχουμε) του αυτοκινήτου. Πρώτα εννοείται ελέγχουμε αν οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν απομακρυνθεί. Είναι σημαντικό να ελέγχουμε την κατάσταση του πυροσβεστήρα μας (είτε στο αυτοκίνητο, είτε στο σπίτι)

  1. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ

Σε περίπτωση που η φωτιά εξαπλωθεί προς το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ΔΕΝ προσπαθούμε να την σβήσουμε.  Είναι ένδειξη πως η φωτιά πλησιάζει προς το ρεζερβουάρ και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Απομακρυνόμαστε και καλυπτόμαστε για ασφάλεια.

  1. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Είναι χρέος μας να ειδοποιήσουμε για την φωτιά στο αυτοκίνητο τους άλλους οδηγούς.
Δεν πρέπει να πλησιάσουν  καθώς ο κίνδυνος της έκρηξης αυξάνεται κάθε δευτερόλεπτο. ΜΕΝΟΥΜΕ στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι να φτάσουν οι αρχές.

 

Οι παραπάνω πληροφορίες/οδηγίες αναφέρονται μόνο στα συμβατικά αυτοκίνητα και όχι στα υβριδικά ή ηλεκτρικά.