Σιτηρά | Οι προβλέψεις για τη φετινή παγκόσμια παραγωγή

585

Σε μια νέα σύνοψη για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών προσάρμοσε ο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2023.

Η παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον συνδεδεμένη στους 785 εκατομμύρια τόνους, η δεύτερη μεγαλύτερη στην καταγραφή, αλλά μειωμένη από την περασμένη σεζόν, κυρίως λόγω της πτώσης στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με τα ρεκόρ παραγωγής τους το 2022.

Για τον αραβόσιτο, η παραγωγή της Βραζιλίας αναμένεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, ενώ αυτή της Αργεντινής αναμένεται να πέσει κάτω από τα μέσα επίπεδα λόγω παρατεταμένων ξηρών συνθηκών και καύσωνα. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ενίσχυσαν τις προσδοκίες απόδοσης στη Νότια Αφρική, η οποία αναμένει τη δεύτερη υψηλότερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές 2023/24 για την παραγωγή ρυζιού κατά μήκος και νότια του ισημερινού είναι μικτές, σε μεγάλο βαθμό λόγω των περιφερειακά ποικίλων επιπτώσεων του φαινομένου Ελ Νίνιο. Στο μέλλον, η πιθανή εμφάνιση του φαινομένου Ελ Νίνιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

Παράλληλα, ο FAO αύξησε την προηγούμενη πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2022/23 σε 472 εκατομμύρια τόνους, τώρα περίπου 2,2% κάτω από το επίπεδο ρεκόρ της προηγούμενης σεζόν. Το παγκόσμιο εμπόριο σιταριού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3%, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο χονδροειδών σιτηρών πιθανότατα θα μειωθεί κατά 5,5%. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού το 2023 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 4,4% από έτος σε έτος.

Η παγκόσμια κατανάλωση δημητριακών το 2022/2023 προβλέπεται σε 2.780 εκατομμύρια τόνους και τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο των εποχών θα ανέλθουν σε 855 εκατομμύρια τόνους.

Με βάση αυτές τις τελευταίες προβλέψεις, η αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση για το 2022/23 θα διαμορφωθεί στο 29,8%, ελαφρώς μειωμένη από 30,8% τους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα σχετικά άνετο επίπεδο προσφοράς παγκοσμίως, ανέφερε ο FAO.

ΠΗΓΗ: https://giorgoskatsadonis.blogspot.com/2023/05/blog-post_28.html?fbclid=IwAR3e8O_ezTy1qt3DuNUZrwO40kgPlZJVImfcVNeW2onEe8LZ0j8X_q5botc