Είναι στο χέρι μας: Να δώσουμε δύναμη στη φωνή μας

665
Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ορεστιάδας, στις 3 Μαίου 2023, συζητήθηκε και εν τέλει εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα, ψήφισμα που αφορούσε την επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ορεστιάδας στον πρωθυπουργό για την καλλιέργεια του ηλίανθου.
Ήταν δεδομένο ότι δε θα συντηρούταν καμία τιμή κανενός προϊόντος στα επίπεδα του 2022. Όμως, δε συνέβη το ίδιο και για τις τιμές των εφοδίων, του ρεύματος, του πετρελαίου κλπ. Συνεπώς, οι αγρότες ακόμη και φέτος παράγουν με τις αυξημένες τιμές που επέφερε η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κ.ά, αλλά πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές που κάνουν πολλές καλλιέργειες μη βιώσιμες, με πολλούς μικροπαραγωγούς να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Τον περασμένο Ιανουάριο οι αγροτικοί σύλλογοι καλούσαν σε συνελεύσεις τους συναδέλφους τους με αφορμή το υψηλό κόστος παραγωγής και τις επικείμενες χαμηλές τιμές των προϊόντων. Δυστυχώς, η συμμετοχή ήταν ελάχιστη και αποφασίστηκε απλά ένα συλλαλητήριο χωρίς τη δυναμική όμως που θα έδινε ένα ισχυρό όπλο για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που είχαν συζητηθεί, αλλά τότε πολλοί τα θεωρούσαν είτε υπερβολική κινδυνολογία, είτε αντιπολιτευτική ρητορική. Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι όταν ένας κλάδος επικοινωνεί τα προβλήματά του, οφείλουμε να τον ακούμε και να του συμπαραστεκόμαστε, ειδάλλως θα πάρει φωτιά και το δικό μας το σπίτι…
Η τραγωδία στα Τέμπη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή. Οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ μέσω κινητοποιήσεων και ανακοινώσεων επισήμαναν τα προβλήματα του σιδηροδρόμου, μιλούσαν για το ατύχημα που έρχεται, αλλά όλοι αδιαφορούσαμε.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους αγρότες σήμερα. Πολλοί κατηγόρησαν τους αγροτικούς συλλόγους και τους κουνούσαν το δάχτυλο. Χαρακτήρισαν τους ενεργούς συνδικαλιστικά αγρότες γραφικούς που θέλουν πάλι να κάνουν μπλόκα και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να απαξιώσουν και να υπονομεύσουν τις δράσεις τους.
Τώρα όμως η κατάρρευση των τιμών χτυπάει την πόρτα όλων. Η Ορεστιάδα είναι αγροτική περιοχή, στηρίζεται στο αγροτικό εισόδημα και ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Κανένα κόμμα, καμία δημοτική παράταξη και κανένα σωματείο δεν κερδίζει αν ο αγρότης δεν έχει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Τα ψηφίσματα είναι χρήσιμα για να επικοινωνήσουν το πρόβλημα και αποτελούν μια “θεσμική” διαμαρτυρία. Η λύση όμως στα προβλήματα είναι να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε στα σωματεία μας και τους συλλόγους μας.

Να δώσουμε δύναμη στη φωνή μας.

Η δουλοπρέπεια σε πολιτικά κόμματα φέρνει φιλικά χτυπήματα στην πλάτη και ο ωχαδερφισμός κυριαρχεί στο όνομα των προσωπικών συναναστροφών.
Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του ηλίανθου, αυτή την περίοδο τελειώνει η διαδικασία της σποράς και δυστυχώς δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις, με την τιμή πώλησης του προϊόντος να είναι στον αέρα και οι φήμες να κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη μείωση συγκριτικά με πέρυσι. Αυτή η πληροφορία ώθησε πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Κάποιοι στράφηκαν σε άλλες και κάποιοι – λιγότεροι – επέλεξαν ακόμη και να αφήσουν ακαλλιέργητα τα χωράφια τους καθώς από πολλούς κρίνεται ασύμφορη η καλλιέργεια με αυτές τις τιμές.
Εκτιμούμε ότι είναι πολιτική απόφαση η στήριξη της καλλιέργειας. Δυστυχώς, παρά τις ενστάσεις και διαμαρτυρίες από πολλούς φορείς ώστε είτε να μπει στα οικολογικά σχήματα είτε να μπει στις συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ, δεν εισακούστηκαν. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί κατά πόσο αυτοί που ασπάζονται τον νεοφιλελευθερισμό και την ελεύθερη αγορά, που ειρωνεύτηκαν το αίτημα των αγροτικών συλλόγων για ελάχιστες εγγυημένες τιμές, θέλουν να επηρεάσουν την τιμή ενός προϊόντος και μάλιστα εις βάρος της εκλεκτής τους “ελίτ” που έχουν κάνει τα πάντα μέχρι τώρα για να την υπερασπιστούν.
Οι περισσότερες εκτάσεις ηλίανθου καλλιεργούνται στον Β. Έβρο και ίσως είναι ακόμη ένα δείγμα της σημασίας που δίνουν στην περιοχή μας οι κυβερνώντες. Οι υποσχέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έμειναν υποσχέσεις για μετά τις εκλογές, αλλά πλέον θα είναι αργά.
Το διακύβευμα λοιπόν των εθνικών εκλογών για την περιοχή μας είναι ξεκάθαρο για τους πολίτες του Β. Έβρου.
Θα στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα;
Θα δημιουργηθούν παραγωγικές μονάδες ώστε να καρπώνεται η περιοχή την υπεραξία των παραγόμενων προϊόντων;
Χορτάσαμε από ασφάλεια και εθνική υπερηφάνεια.
💪Είναι στο Χέρι μας ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας για την περιοχή μας.
💪Είναι στο Χέρι μας να τα αλλάξουμε όλα!