Άρειος Πάγος: Εκτός εκλογών το κόμμα Κασιδιάρη – Εγκρίθηκε το ΕΑΝ του Κανελλόπουλου

11873

Αποκλείστηκε από την κάθοδο στις εκλογές της 21 Μαΐου 2023 το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη. Με μια ιστορική απόφαση δικαστικής, συνταγματικής και πολιτικής σημασίας η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου «έκοψε» το μόρφωμα του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», Ηλία Κασιδιάρη και ως εκ τούτου δεν θα αναμετρηθεί στις επικείμενες εκλογές.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην επιτραπεί η κάθοδος του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ανακοινώθηκε από την προεδρεύουσα της σύνθεσης, Ευδοξία Κιουπτσίδου και ελήφθη κατά συντριπτική πλειοψηφία 9-1. Αύριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης.

Συνολικά «κόπηκαν» περισσότερα από δέκα κόμματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το σκεπτικό της απόφασης, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θεωρήθηκε ότι είναι συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», της οποίας έχουν καταδικαστεί στελέχη, ενώ μέλη της εντοπίστηκαν στα ψηφοδέλτια.

«Καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα»

«Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό κόμμα ΈΛΛΗΝΕΣ στοχοποιήθηκε παράνομα, γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Αύριο το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι επίσημες ανακοινώσεις μου», δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Εγκρίθηκε το κόμμα Κανελλόπουλου

 

Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν την κάθοδο στις εκλογές του κόμματος «ΕΑΝ», του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος δημόσια, πριν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, με το δικό του κόμμα, είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του μορφώματος Κασιδιάρη.

Τα κόμματα της κάλπης στις 21 Μαΐου

Συνολικά 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων έλαβαν το πράσινο φως για την κάθοδο τους στις επικείμενες εκλογές από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών την Κυριακή της 21ης Μαΐου είναι:

ΣΥΡΙΖΑ
ΚΚΕ (μ-λ)
ΟΚΔΕ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑ 21
ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
ΝΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
ΟΑΚΚΕ
Μ-Λ ΚΚΕ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
ΤΟΛΜΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
ΚΟΤΕΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
SOCIAL
ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΕΑΝ
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Τα κόμματα που κόπηκαν από τον Άρειο Πάγο

Στον αντίποδα εκτός εκλογικής αναμέτρησης τέθηκαν 14 υποψηφιότητες από τις συνολικά 50 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

Αναλυτικά «κόπηκαν» οι εξής:

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπούλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

https://www.cnn.gr/ellada/story/360902/areios-pagos-ektos-eklogon-to-komma-kasidiari-egkrithike-to-ean-tou-kanellopoulou