Τουρκικό αεροπλανοφόρο Stealth στο Αιγαίο

532

Στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου ο Ερντογάν προχώρησε στην καθέλκυση του Anadolu, του πρώτου τουρκικού αεροπλανοφόρου.

Πρόκειται για ακριβές αντίγραφο του ισπανικού αεροπλανοφόρου βασιλιάς Χουάν Καρλος και ναυπηγήθηκε στην Τουρκία με τη βοήθεια των Ισπανών. Έχει μήκος 210 μέτρα και την υποδομή για προσνείωση, απονείωση μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F35 που δεν χρειάζονται μεγάλο διάδρομο.

Ευτυχώς η Τουρκία προμηθεύτηκε πυραύλους S400 από τη Ρωσία με αποτέλεσμα να παγώσουν οι ΗΠΑ τη συμμετοχή της στην παραγωγή των F35. Διαφορετικά θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε, σε βάθος χρόνου, εκατό τουρκικά F35 με γύρω στα 20 έως 25 από αυτά να έχουν σαν βάση το αεροπλανοφόρο Anadolu.

Χωρίς τα F35 το Anadolu αποτελεί βάση για τα drones Μπαϊρακτάρ που κατασκευάζονται στην Τουρκία, για επιθετικά ελικόπτερα ενώ στο εσωτερικό του μπορεί να μεταφέρει άρματα μάχης ακόμη και αποβατικά σκάφη.

Έχουμε λοιπόν μια νέα απειλή στο Αιγαίο, το οποίο διαφημίζεται πλέον ανοιχτά από την Τουρκία σαν Turkaegean.

Το Anadolu αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε μία στρατηγικής σημασίας περιοχή εφόσον ενισχύει τις επιθετικές και αποβατικές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχα συντονίσει μία μεγάλη προσπάθεια Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών για να σταματήσουμε τη συνεργασία Ισπανίας – Τουρκίας στη ναυπήγηση του Anadolu. Επιχειρηματολόγησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με επιστολές μου στον Μπορέλ και την ισπανική κυβέρνηση που συνυπέγραψαν Έλληνες και Κύπριοι συνάδελφοι μεταξύ των οποίων Μεϊμαράκης και Ανδρουλάκης, με στόχο να αποτρέψω την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων με το Anadolu.

Δεν βρήκα ευρωπαϊκή και ισπανική ανταπόκριση ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Ακόμη και τώρα που καθελκύστηκε το Anadolu ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προσποιούνται ότι δεν το βλέπουν και πως δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του. Γι’ αυτούς είναι ένα αεροπλανοφόρο Stealth, που σκόπιμα δεν καταγράφεται στο πολιτικό ραντάρ τους.

https://freesunday.gr/apopseis/item/42649-toyrkiko-aeroplanoforo-stealth-sto-aigaio?fbclid=IwAR0N6BqkTo_6Zx1y_GbvFgmMJr9FEZnZX6MO75bCZPs-_imMCnAfqvSgftY