Η Άνοιξη από μόνη της είναι μία υπέροχη εποχή. Είναι μία εποχή που την έχουμε συνδέσει με την πιο σημαντική ίσως γιορτή του χρόνου στην Ελλάδα, το Πάσχα. Το Πάσχα γιορτάζουμε τα Πάθη, τη Σταύρωση, την Ταφή και τελικά την Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Είναι η γιορτή που ερχόμαστε πιο κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους, ενώ ξεχωριστά πασχαλινά ήθη κι έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας κάνουν αυτές τις μέρες ακόμα πιο «γοητευτικές».
Εμείς έχουμε συγκεντρώσει κάποια από τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα και ταξιδεύουμε νοερά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Κέρκυρα-Μπότηδες
Είναι το πιο γνωστό κι εντυπωσιακό έθιμο του Πάσχα στη χώρα μας. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης, οι Κερκυραίοι ρίχνουν «μπότηδες», δηλαδή πήλινα κανάτια γεμάτα με νερό. Τα κανάτια είναι στολισμένα με κόκκινες κορδέλες, το χρώμα της Κέρκυρας και χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο το απολαμβάνουν κατακλύζοντας τους δρόμους και τις πλατείες. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό και ο κόσμος παίρνει ένα κομμάτι για γούρι, ενώ οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στον δρόμο με χαρούμενα εμβατήρια.
Λεωνίδιο- πολύχρωμα αερόστατα
Με το που ακούγεται το πρώτο «Χριστός Ανέστη» το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδιο πάνω από 500 πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό. Το ξεχωριστό χρώμα που δίνει το πέταγμα των αερόστατων στον ουρανό, είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο μόνο στη συγκεκριμένη πόλη.
Ύδρα-ο Επιτάφιος μπαίνει μέσα στη θάλασσα
Από τα πιο όμορφα και γραφικά ελληνικά έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου, μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια στην Ύδρα. Μετά την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου μπαίνουν οι βαστάζοι μέχρι τα γόνατα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν τα νερά. Στη συνέχεια γίνεται δέηση για τους ναυτικούς που ταξιδεύουν για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό.
Πάτμος- ο Ιερός Νιπτήρας
Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο, είναι από τα παλιότερα θρησκευτικά έθιμα. Πρόκειται για αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Τότε ο Χριστός, πήρε μία λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Στις μέρες μας τελείται σε διάφορες ορθόδοξες εκκλησίες, η πιο γνωστή όμως περιοχή που πραγματοποιείται είναι το νησί της Πάτμου. Κάθε Μεγάλη Πέμπτη στην πλατεία Ξάνθου ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου αναλαμβάνει τον ρόλο του Χριστού και πλένει τα πόδια των μοναχών και των κληρικών που αναπαριστούν τους 12 Αποστόλους.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο. Εκαντοντάδες κεριά και αναμμένες δάδες υποδέχονται τους επιτάφιους στο Ενετικό λιμάνι, ενώ ένας φλεγόμενος σταυρός φωτίζει την είσοδο του λιμανιού. Το συγκεκριμένο έθιμο διατηρείται από το τη δεκαετία του 1950, όταν οι ψαράδες της περιοχής θέλησαν να χαιρετήσουν με τον δικό τους τρόπο τη συνάντηση των δύο επιταφίων των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής στο μικρό τους λιμάνι.
Αυτά ήταν μερικά από τα πιο ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα της χώρας μας, που αν δεν τα έχεις ήδη ζήσει, είναι μία καλή ευκαιρία να ταξιδέψεις κάποια στιγμή σε αυτά τα μέρη και να τα ζήσεις από κοντά! Όπου όμως κι αν επιλέξεις να περάσεις αυτές τις μέρες, εμείς σου στέλνουμε τις πιο θερμές ευχές μας για ένα ξεχωριστό Πάσχα με υγεία και πολλές όμορφες στιγμές κοντά στους πιο δικούς σου ανθρώπους.
Και πριν ξεκινήσεις τις διαδρομές σου, ενημερώσου για τον καιρό που θα συναντήσεις στον δρόμο σου στο Μeteo ROADS και για ό,τι χρειαστείς εμείς είμαστε δίπλα σου