Αρθρίτιδα μια σύγχρονη πάθηση.

1527

Η αρθρίτιδα είναι ένας όρος-ομπρέλα για περισσότερους από 100 τύπους φλεγμονωδών παθήσεων των αρθρώσεων, οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν σε γενικές γραμμές σε δύο κατηγορίες: Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές μορφές αρθρίτιδας. Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Συχνά αποκαλείται αρθρίτιδα “φθοράς” επειδή συμβαίνει όταν ο χόνδρος που μαξιλαρώνει τις αρθρώσεις σας καταρρέει με την πάροδο του χρόνου.

Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος μπορεί να γίνει λεπτότερος και λιγότερο αποτελεσματικός στην απορρόφηση των αρθρώσεών σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία.

Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα σε άτομα που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις ή που κάνουν σωματική εργασία που επιβαρύνει τις αρθρώσεις τους.

Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει τις διάφορες αρθρώσεις με διαφορετικούς τρόπους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος (όπως τα γόνατα) ή στις αρθρώσεις που δεν φέρουν βάρος (όπως τα χέρια).
  • Ακαμψία κατά την κίνηση μιας άρθρωσης που είναι ακίνητη για αρκετό καιρό – για παράδειγμα, σηκώνοντας από το κάθισμα ή το ξάπλωμα.
  • Πρήξιμο γύρω από μια άρθρωση – ειδικά στα χέρια, τους αγκώνες ή τα γόνατα (αν είστε υπέρβαροι).

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει μεγάλες αρθρώσεις όπως οι ώμοι και οι γοφοί. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αν και τα δύο φύλα μπορεί να προσβληθούν εξίσου.

Επιπλέον συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το ποια άρθρωση έχει προσβληθεί από αυτήν και πόσο σοβαρή είναι. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίζουν καθόλου αξιοσημείωτα συμπτώματα, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν έντονο πόνο στις αρθρώσεις τους, ο οποίος τους καθιστά ακίνητους.

Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία, ερυθρότητα και ζέστη γύρω από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις. Μπορεί επίσης να νιώσετε μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας, εάν επηρεάζει τα χέρια ή τα πόδια σας αντίστοιχα. Ακόμη είναι πιθανό να αισθάνεστε εύκολα κουρασμένοι λόγω της φλεγμονής στο σώμα σας καθώς και της κόπωσης που προκαλείται.

Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, αλλά άλλοι μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση ή χειρουργική επέμβαση όπως η αρθροπλαστική ισχίου . Φυσικά ο ορθοπεδικός  σας είναι ο πλέον αρμόδιος για τη διάγνωση και την όποια θεραπεία.