Αλλάζω ρεύμα; Τι πρέπει να ξέρω πριν το κάνω

2234

Δεν βαρέθηκες να βλέπεις συνέχεια φουσκωμένα τιμολόγια τώρα που μπορείς θα ψάξεις για κάτι διαφορετικό. Όταν έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος στο σπίτι, μέσα μας αισθανόμαστε ότι θα εκραγεί κάποιο ηφαίστειο. Kάθε φορά που ανάβουμε το θερμοσίφωνα η φτιάχνουμε το φαγητό στο φούρνο, μας έρχονται σκέψεις για τον επόμενο λογαριασμό. Η ενεργειακή κρίση μας έχει οδηγήσει σε μία αβεβαιότητα, που δημιουργεί πρόβλημα στον οικιακό προϋπολογισμό και μας γεμίζει με άγχος.

Ποια είναι η φθηνότερη εταιρία ρεύματος; Πολλές είναι οι εταιρείες που προσφέρουν ευνοϊκά πακέτα για το σπίτι και την επιχείρηση.  Ποια από όλα αυτά όμως είναι το κατάλληλο, προσαρμοσμένος στα δικά μας δεδομένα. Μπορεί κάποιος να μας απαλλάξει, από τις υπέρογκες χρεώσεις του ρεύματος και την ανεξέλεγκτη αύξηση. Η κυβέρνηση όσο και να προσπαθεί να επιδότηση το ρεύμα, το μόνο που καταφέρνει είναι να κρατάει τις τιμές σε μία σταθερή βάση. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να αλλάξεις πάροχο και να κάνεις τη δική σου έρευνα αγοράς, επωφελούμενος από τις παροχές και τις εκπτώσεις που ταιριάζουν στο δικό σου οικιακό ή επιχειρηματικό τιμολόγιο.

Ας δούμε μαζί κάποια πλεονεκτήματα που μπορεί κάποιος να έχει σε έναν πάροχο και τι μπορεί καλύτερο να επωφεληθεί.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι η ετήσια κατανάλωση που κάνεις στο σπίτι σου ή στην επιχείρησή σου. Βάσει αυτής της κατανάλωσης, θα ζητήσεις προσφορά από όλες της εταιρείας παροχής ενέργειας. Αφού πάρεις την προσφορά και την μελετήσεις, προσπάθησε να καταλάβεις, ποιες χρεώσεις αφορούν εσένα  αποκλειστικά και με ποιες επιβαρύνεσαι ανάλογα με την περιοχή που μένεις, όπως είναι τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι είναι αυτό που τελικά πληρώνεις και ποια οφέλη μπορείς να έχεις.

Πολλές εταιρείες έχουν οικονομικά προγράμματα, ανάλογα με τη χρήση που θέλει να κάνει κάποιος στο χώρο του. Παρέχουν επίσης πολύ καλή υποστήριξη και ευκολία πληρωμών από όπου και να βρισκόμαστε. Η εξυπηρέτηση πελατών, είναι το Α και το Ω για τις εταιρείες που σέβονται τον πελάτη και θέλουν να του λύσουν οποιοδήποτε απορία. Για μένα προσωπικά, είναι και ένα από τα κριτήρια, που θα επέλεγα μία εταιρεία παροχής ενέργειας και θα διάβαζα κριτικές στη σελίδα τους στο Internet, από άλλους καταναλωτές για να πάρω μία πρώτη ιδέα.

Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα, αν έχω επιχείρηση, να μπορώ να έχω ένα κοινό τιμολόγιο, κάτι το οποίο παρέχεται και στο φυσικό αέριο. Μπορώ λοιπόν να έχω μία καλή έκπτωση σε όλα αυτά, με ένα κοινό τιμολόγιο που θα με διευκολύνει αφάνταστα. Κάτι τέτοιο θα με διευκόλυνε να ελέγξω τα έξοδα μου και να έχω μία συγκεντρωτική εικόνα για το τι χαλάω.

Μπορώ να επωφεληθώ από την έκπτωση στην κιλοβατώρα όταν είμαι συνεπής και πληρώνω στην ώρα μου. Η χρήση και η κατανάλωση της κιλοβατώρας, εξαρτάται από τη δική μας χρήση που κάνουμε καθημερινά, όπου εκεί γίνονται και οι μεγαλύτερες διευκολύνσεις και εκπτώσεις. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην αφήνουμε απλήρωτους λογαριασμούς, γιατί πολλές εταιρείες βάζουν τόκο υπερημερίας, όταν αφήνουμε πίσω ανεξόφλητα πόσα. Επίσης το πάγιο, είναι κάτι που μπαίνει στον λογαριασμό από όλες τι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις προσφορές που θα πάρουμε από τις εταιρείες παροχής ενέργειας και με βάση τη δική μας ετήσια κατανάλωση, θα επιλέξουμε την πιο οικονομική για εμάς. Προσοχή πάντα στα ψιλά γράμματα και στις ρήτρες, που μπορεί να βάζει η κάθε εταιρεία ακόμα και για τη μεταφορά λογαριασμού σε άλλη περιοχή, όπως και η αποχώρηση μας από το συμβόλαιο, χωρίς να έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα. Επίσης για να μπορούμε να αλλάξουμε πάροχο ρεύματος, δεν θα πρέπει το υπόλοιπο στη ΔΕΗ να ξεπερνά τα 200 ευρώ και στο φυσικό αέριο τα 500 ευρώ. Αυτό είναι κάτι που θα μας ρωτήσουν πριν κάνουμε το καινούργιο συμβόλαιο.