Νέοι ΄΄Ζωγραφίζουν την Φωτιά΄΄ στην είσοδο της Πυροσβεστικής

2805

Στην Ελλάδα φτάνουν διαρκώς ενισχύσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, που καίνε στη χώρα, μετά από αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στην Κομοτηνή γίνεται κάτι διαφορετικό…

Μια όμορφη εικόνα στην είσοδο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής.

Φοιτητές από την Σλοβακία βρίσκονται στην χώρα μας και συγκεκριμένα στην πόλη της Κομοτηνής με το πρόγραμμα ERASMUS και ζωγραφίζουν την είσοδο του Πυροσβεστικού Τμήματος με μια εικόνα που θα δείχνει έναν πυροσβέστη να προσπαθεί να σβήσει μια πυρκαγιά.

Περαστικοί με τα κινητά τους τηλέφωνα έβγαζαν συνεχώς φωτογραφίες, ενώ οι πυροσβέστες του τμήματος περιμένουν με αγωνία να δουν ολοκληρωμένο το συγκεκριμένο έργο των φοιτητών.

ΤI EINAI TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+;

Το Πρόγραμμα Erasmus+ πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγουμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για την περίοδο 2014-2020. Στοχεύει στην ανάδειξη των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.

ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ;

Το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητα από 3-12 μήνες.
Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους και με διάρκεια κινητικότητας από 2-12 μήνες.
Οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο έτος των σπουδών τους.

ΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ;

Το Erasmus+ δίνεται η δυνατότητα στο Διδακτικό και στο Διοικητικό προσωπικό Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης να μετακινηθεί αντίστοιχα για διδασκαλία/επιμόρφωση και επιμόρφωση σε φορείς του εξωτερικού.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΩ;

Οι επιλέξιμες χώρες για κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού είναι:

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)
Αυστρία, Εσθονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Φινλανδία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Κροατία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία, Δανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο

Χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ)
ΠΓΔΜ, Λιχτενστάιν, Τουρκία, Ισλανδία, Νορβηγία

Δείτε τις υπόλοιπες Χώρες- Εταίρους οι οποίες μπορεί να συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις σε άλλες δράσεις του Προγράμματος στο
http://www.iky.gr/erasmus-plus-evrwpaiki-prosklisi/epileximes-xores

ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

– Οι φοιτητές που μετακινήθηκαν για σπουδές ή πρακτική άσκηση κατά το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθηση Erasmus, μπορούν να μετακινηθούν στο Erasmus+, ωστόσο η περίοδος μετακίνησή τους θα πρέπει να συνυπολογίζεται στο ανώτατο όριο μετακίνησης των 12 μηνών. Το ίδιο ισχύει και για τους zero grant φοιτητές.
– Οι πρόσφατοι απόφοιτοι στο πρώτο έτος της αποφοίτησής τους, μπορούν να μετακινηθούν για πρακτική άσκηση με την προϋπόθεση α) να έχει εγκριθεί η αίτησή τους την οποία θα έχουν υποβάλει όσο είναι φοιτητές στο τελευταίο έτος και β) να έχει υπογραφεί το Learning Agreement for Placement όσο διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα.
– Οι φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για σπουδές ή πρακτική άσκηση σε όλους τους κύκλους των σπουδών, συνολικά 12 μήνες σε κάθε κύκλο σπουδών (π.χ. 12 μήνες κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών, 12 μήνες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών και 12 μήνες κατά τη διάρκεια του διδακτορικού τους).

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΗ

Οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές σε Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν ένα ποσό ως μηνιαία επιχορήγηση ανάλογα με τη Χώρα υποδοχής.

Οι φοιτητές που μετακινούνται για πρακτική άσκηση σε Οργανισμούς/Φορείς υποδοχής σε χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν ένα ποσό ως μηνιαία επιχορήγηση ανάλογα με τη Χώρα υποδοχής αυξημένο κατά 130 ευρώ από το ποσό που λαμβάνουν οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η παροχή ισχύει μόνο για τους φοιτητές που μετακινούνται για Σπουδές.

Οι φοιτητές που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες δικαιούνται προσαύξηση 100 ευρώ/μήνα, επί της μηνιαίας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι φοιτητές που μετακινούνται για σπουδές.
Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία καθορίζονται οι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι τα ακόλουθα:
– Οι φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος
– Οι φοιτητές που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες (4 τέκνα και άνω τα οποία βρίσκονται στο εκπαιδευτικό σύστημα) και των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ κατά το πλέον πρόσφατο οικονομικό έτος.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το ποσό επιχορήγησης που θα λαμβάνει το προσωπικό στο πλαίσιο της κινητικότητας για διδασκαλία ή για επιμόρφωση, θεωρείται ως συμβολή στις δαπάνες ταξιδίου και κάλυψης ατομικών εξόδων, οι οποίες προκύπτουν κατά τη διάρκεια μετακίνησης στο εξωτερικό.