Νοσοκομείο Διδυμοτείχου: Ξεκίνησαν πάλι τα ”πολιτικά παιχνίδια”

2029

Ξεκίνησαν πάλι όπως έχει γίνει και στο παρελθόν οι συζητήσεις και οι πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται την στιγμή που το ΔΠΘ προετοιμάζεται για την νέα σχολή Νοσηλευτικής που θα λειτουργήσει από την νέα πανεπιστημιακή χρονιά στην Αλεξανδρούπολη.

Δηλαδή θα συζητήσουν στο Διδυμότειχο για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου με την αποδοχή της λογικής ότι από του χρόνου δεν θα υπάρχει Νοσηλευτική σχολή στο Διδυμότειχο.

Όλοι γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση του νοσοκομείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σχολή νοσηλευτικής.

Οι Βουλευτές, οι δήμαρχοι και η διοίκηση του Νοσοκομείου έπρεπε πρώτα από όλα να λύσουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ αυτό το ζήτημα.

Να κρατήσουν την Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο…και όχι να ψάχνουν άλλους τρόπους για την αναβάθμιση του νοσοκομείου.

Το θέμα θυμίζει το 2017…τότε που: Η Πρωτοβουλία Συλλόγων και Φορέων για την Αναβαθμισμένη Αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ο δήμος Διδυμοτείχου και οι βουλευτές του νομού, προσπαθούσαν να πείσουν την Αθήνα για την αυτονόμηση σε συνδυασμό με την αναβάθμιση, που θα είχε ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα ζητήσουν από την στρατιωτική ηγεσία αλλά και απο το υπουργείο υγείας ένα μέρος από το στρατιωτικό νοσοκομείο 219 ΚΙΧΝΕ να έρθει στην δικαιοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου.

Όμως από ότι γνωρίζουμε σήμερα υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας/συλλειτουργίας με το 219 ΚΙΧΝΕ Διδυμοτείχου.

Η όλη προσπάθεια…έχει ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ…

Η τοπική κοινωνία να ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις…γιατί από ότι φαίνεται κάτι θα γίνει με το Νοσοκομείο και την νοσηλευτική σχολή που δεν θα αρέσει καθόλου!

Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Το ΓΝΔ αποτελεί -από την ίδρυσή του έως σήμερα- το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο Βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου, δηλαδή στο πιο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με τη Βουλγαρία και την Τουρκία (τριεθνές). Το στοιχείο αυτό ενισχύει τον εθνικό και στρατηγικό ρόλο του νοσοκομείου.

Περιοχή ευθύνης του νοσοκομείου θεωρούνται οι Καλλικρατικοί Δήμοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Τα αστικά κέντρα της Ορεστιάδας και του Σουφλίου απέχουν 20 και 31 χιλιόμετρα αντίστοιχα από το Διδυμότειχο, ενώ το πιο απομακρυσμένο χωριό της περιοχής ευθύνης, το Ορμένιο στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απέχει από το Διδυμότειχο 63 χιλιόμετρα. Συνεπώς, η περιοχή ευθύνης του νοσοκομείου ξεπερνά τα 90 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, δηλαδή περίπου το ½ του Νομού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλησιέστερο νοσοκομείο, στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται 105 χιλιόμετρα ή 1 ώρα και 15 λεπτά μακριά.

Ο πληθυσμός ευθύνης του ΓΝΔ ανέρχεται σε περίπου 70.000 μόνιμους κατοίκους των ανωτέρω Δήμων πλέον το πολυάριθμο στρατιωτικό προσωπικό της περιοχής, στο πλαίσιο συνεργασίας/συλλειτουργίας με το 219 ΚΙΧΝΕ Διδυμοτείχου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού ευθύνης είναι τα εξής:

Οι υπερήλικες (>65 ετών) καταλαμβάνουν το ¼ του πληθυσμού (άνω του μέσου όρου της χώρας).

Το κατά κεφαλή εισόδημα είναι κατά 20% χαμηλότερο του μέσου όρου της χώρας.

Η ανεργία αγγίζει το 28,5% (το υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια ΑΜΘ, άνω του μέσου όρου της χώρας κατά 3-4%).

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την έλλειψη ιδιωτικών μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης, επισφραγίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης του νοσοκομείου και από κοινωνική σκοπιά.

219 ΚΙΧΝΕ Διδυμοτείχου

Σύντομη Ιστορική Αναδρομή

Στις 24 Δεκεμβρίου 1953 ξεκίνησε η λειτουργία του 216 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) υπό την διοίκηση του Επτρου Καμπάκη Βασιλείου στο Στρδο «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η αποστολή του ήταν η παροχή νοσηλείας στους αξιωματικού και οπλίτες της 88 ΣΔΙ και της 31 ΣΔΙ αργότερα. Με αυτήν την ιδιότητα και την αποστολή λειτούργησε μέχρι την 28η Δεκεμβρίου 1960.

Στις 29 Δεκεμβρίου 1960 έπαυσε να δέχεται ασθενείς διότι έγινε Επιστρατευόμενη Μονάδα.

Τον Απρίλιο του 1962 η Μονάδα μεταφέρθηκε στο Στρδο «Βελισσαρίου», νυν Στρδο «Πατσούκα». Η Μονάδα δεχόταν και νοσήλευε παθολογικούς και χειρουργικούς ασθενείς της ΧΙΙ ΜΠ και 99 ΣΔΙ.

Από το 1974 νοσηλεύει και εξετάζει ασθενείς της ΧΙΙ ΜΠ και XVI ΜΠ.

Στις 31 Δεκεμβρίου 1996 μετονομάζεται σε 492 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και λειτούργησε μ’ αυτήν την ονομασία έως την 31η Ιουλίου 2011.

Από την 1η Αυγούστου 2011 λειτουργεί ως 216 ΚΙΧΝΕ.