Διδυμότειχο: Ναι μεν αλλά – 17 ναι, 3 όχι – Τα δύσκολα είναι μπροστά

1898

Σε ένα (ξανά) έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Διδυμότειχο, από τα πολλά που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό με θέμα την στέγαση της νέας σχολής Ψυχολογίας, αποφασίστηκε με πλειοψηφία και όχι ομόφωνα όπως θα ήθελε το ΔΠΘ αλλά και ο δήμος Διδυμοτείχου, με 17 ναι και 3 όχι (Δημητρίου, Σκίνδρης και Σαρσάκης), η ”παραχώρηση σχολικού κτιρίου για την προσωρινή στέγαση του υπό ίδρυση τμήματος Ψυχολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.”

Για τα υπόλοιπα 3 θέματα του συμβουλίου, για την αγορά κτιρίου αλλά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τα οικόπεδα στα νέα εργατικά που θα στεγάσουν την Παμεπιστημιούπολη που θα χτιστεί στα επόμενα χρόνια, ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να το παρακολουθήσουν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι (7 συνολικά στον αριθμό) που βρίσκονταν εκτός πόλης με δυσκολία σύνδεσης η σε διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις.

Προηγήθηκε της συνεδρίασης, επιστολή –  δελτίο τύπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Συμβουλίου, που κάνουν γνωστή την θέση τους να μην χρησιμοποιηθεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο στην στέγαση της νέας σχολής.

Ύστερα από τα πολλά πήγαινε-έλα, τις πολλές επιστολές, το μεγάλο παρασκήνιο, η δημοτική αρχή του δήμου Διδυμοτείχου αναγκάστηκε να καταφύγει στο μοναδικό όργανο που μπορεί να υποστηρίξει αληθινά την θέση μιας δημοτικής αρχής, που αυτό δεν είναι ούτε το υπουργείο, ούτε οι βουλευτές, ούτε οι πρυτανικές αρχές, αλλά οι δημότες και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου.

Η συζήτηση αυτή έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί προ πολλού, αφού πρώτα είχε γίνει και η σχετική διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες της πόλης, ώστε όλοι τους να έχουν γνώση την σοβαρότητα του ζητήματος.

Μόνο τότε το Διδυμότειχο θα είχε ένα ολοκληρωμένο φάκελλο για την διεκδίκηση, το κτιριακό, το plan a και φυσικά το plan b για τα δύσκολα.

Σημερινό αποτέλεσμα: να βρίσκεται η όλη κατάσταση σε ένα διαρκεί…ναι μεν…αλλά!

Οι επόμενες κινήσεις.

Πραγματικά με αυτά που ακούσαμε και είδαμε στο χθεσινό συμβούλιο, κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη.

Με αυτά που έχουν γίνει, αλλά κυρίως με αυτά που δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χάθηκε η εμπιστοσύνη των δημοτών στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η ανοιχτή συζήτηση και η διαβούλευση έπρεπε να είναι τα μεγάλα όπλα της σημερινής δημοτικής αρχής.

Ελπίζουμε ότι όλες οι επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν θα δώσουν την καλύτερη λύση για το κτιριακό της νέας σχολής και να μπει πραγματικά το Διδυμότειχο στον Πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας μας.