Εuractiv: Η ΕΕ έβαλε «χέρι» στην κυβέρνηση – για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

839

 

Ευρωπαϊκό καμπανάκι στην κυβέρνηση…

για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Ακόμη και η ΕΕ «βάζει χέρι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων από το δάνειο των 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αποκαλύπτει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του προγράμματος ανάκαμψης.

Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε δωρεάν επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, από  το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς πριν από την Τρίτη», ανέφερε στο Euractiv πηγή της ΕΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Τα αιτήματα των χωρών μελών για τον δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να εξεταστούν την προσεχή Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα  σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει εταιρείες για τη χορήγηση των φθηνών δανείων, αλλά και τα σχέδια της Ελληνικής κυβέρνησης για να αποκλείσει  πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Euractiv, πηγές της ΕΕ εκφράζουν ανησυχίες ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως μπορούν να δανειστούν εύκολα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις σε τομείς  υψηλού κινδύνου  και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η συζήτηση για τον δανεισμό των τραπεζών σε ελληνικές ΜΜΕ υπήρξε ένα μακροχρόνιο ζήτημα.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, από συνολικά περισσότερες από 840.000 εταιρείες, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.

Η πηγή της ΕΕ είπε ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν φραστικά το σχέδιο για να διευκρινίσουν τα χαρακτηριστικά του καθεστώτος στήριξης φερεγγυότητας και να τονίσουν το ρόλο των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.

«Αποδεχόμενη να προσθέσει αυτό τον όρο στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι είναι πρόθυμη να συμμορφωθεί  υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν προτίμησαν κάτι αμφιλεγόμενο» , εξήγησε η ίδια πηγή.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τις δηλώσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν ρωτήσαμε τον κ. Σκυλακάκη εάν το κλίμα με την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τσάι και συμπάθεια, αλλά τον κ. Μητσοτάκη εάν ευσταθούν οι αποκαλύψεις του EurΑctiv: Ότι δηλαδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τροποποιήσεις μετά από ενστάσεις κρατών μελών, διότι η ελληνική πρόταση:

  • αποκλείει το σύνολο της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • δίνει χρήματα μόνο σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό
  • δεν διασφαλίζει διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης, αφού τα χαμηλότοκα δάνεια θα δίνονται με τα αποκλειστικά κριτήρια των τραπεζών, και διαβλέπουν κίνδυνο τα χρήματα να πάνε σε «εκλεκτούς» της κυβέρνησης».«Περιμένουμε απαντήσεις επί της ουσίας: Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει το ρεπορτάζ;» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είχε πει ο Σκυλακάκης

«Η δήλωση του εκπροσώπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στερείται σοβαρότητος και το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται είναι ανακριβές».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος υπαινίχθηκε σήμερα προβλήματα επικαλούμενος δημοσίευμα της ιστοσελίδα Euractiv, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αναζητά διαφάνεια για τις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ελλάδα 2.0.