Τα κολυμβητικά νερά…πεντακάθαρα!

1062

«Τα κολυμβητικά νερά στην παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας ΑΜΘ και στα νησιά (Θάσο και Σαμοθράκη), σύμφωνα με τις αναλύσεις που διενεργούν κάθε μήνα, από κοινού, η Περιφέρεια και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, δεν εμπνέουν καμιά ανησυχία και οι ακτές είναι ασφαλείς», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο καθηγητής του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως «οι τιμές αναφοράς είναι φυσιολογικές και ποτέ δεν ξέφυγαν…».

Για το εάν η κατάσταση με τη συγκέντρωση φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος σχετίζεται με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά, ο κ. Κωνσταντινίδης ανέφερε πως «είναι το ίδιο φαινόμενο, αλλά στη δική μας περίπτωση δεν υπάρχει καμιά τοξικότητα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η τοξικότητα που υπάρχει στον Μαρμαρά οφείλεται στο γεγονός ότι τα λύματα έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο εκεί φυτοπλαγκτόν».

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι οι μικροβιολογικές αναλύσεις στα νερά των κολυμβητικών περιοχών είναι συχνές και το φαινόμενο παρακολουθείται, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει εξέλιξη ανάλογη με αυτήν στον Μαρμαρά, «διότι δεν περιμένουμε λύματα που θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν στο φυτοπλαγκτόν των θαλασσών μας», όπως ανέφερε.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας