Το 70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι εντελώς κλειστό

579

 

Το 70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι εντελώς κλειστό, σε σύγκριση με μόλις 13% στην Ευρώπη, καθώς και 20% στην Αμερική, 19% στην Αφρική και 31% στη Μέση Ανατολή.

Η παγκόσμια διάθεση εμβολιασμού και η αυξημένη υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων για ασφαλή ταξίδια αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της διεθνούς κινητικότητας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση της Έκθεσης Περιορισμών Ταξιδίου από τον εξειδικευμένο οργανισμό τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον τουρισμό, από την 1η Ιουνίου, το 29% όλων των προορισμών σε όλο τον κόσμο έχουν τα σύνορά τους κλειστά στον διεθνή τουρισμό. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς έχουν κλείσει εντελώς για τους τουρίστες από τον Μάιο του 2020 ή περισσότερο, με την πλειονότητα αυτών να ανήκουν στα κράτη ανάπτυξης μικρών νησιών της Ασίας και του Ειρηνικού. Συγκριτικά, μόνο τρεις προορισμοί (Αλβανία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία) είναι εντελώς ανοιχτοί στους τουρίστες, χωρίς περιορισμούς.

Μέτρα και συνεργασία βάσει αποδεικτικών στοιχείων

Ένας στους τρεις (34%) όλων των προορισμών είναι μερικώς κλειστοί και το 36% ζητά αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19 κατά την άφιξη, σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την απαίτηση καραντίνας. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την τάση προς προορισμούς που υιοθετούν πιο αποχρωματισμένες προσεγγίσεις βάσει τεκμηρίωσης και κινδύνου για περιορισμούς στα ταξίδια, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης και της εμφάνισης νέων παραλλαγών του ιού. Πράγματι, το 42% όλων των προορισμών έχει εισαγάγει συγκεκριμένους περιορισμούς για τους επισκέπτες από προορισμούς με παραλλαγές ανησυχίας, από την αναστολή των πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έως την υποχρεωτική καραντίνα. 

Επιπλέον, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους προορισμούς με τα αυστηρότερα μέτρα έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια σχέση μεταξύ της ταχύτητας εμβολιασμού και της χαλάρωσης των περιορισμών. Συγκριτικά, εκείνοι οι προορισμοί που έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και όπου οι χώρες είναι σε θέση να συνεργαστούν για εναρμονισμένους κανόνες και πρωτόκολλα, όπως αυτά που απασχολούνται στον χώρο Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σε καλύτερη θέση για να επιτρέψουν στον τουρισμό να επιστρέψει αργά.

«Οι κυβερνήσεις είναι καθοριστικές για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη του τουρισμού μέσω της συνεργασίας, της χρήσης δεδομένων και ψηφιακών λύσεων», λέει ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili:

Διαφορετικοί ρυθμοί

Παραμένουν περιφερειακές διαφορές όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Το 70% όλων των προορισμών στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι εντελώς κλειστό, σε σύγκριση με μόλις 13% στην Ευρώπη, καθώς και 20% στην Αμερική, 19% στην Αφρική και 31% στη Μέση Ανατολή.

Αξιολογώντας τις τρέχουσες απαιτήσεις για εμβολιασμένους επιβάτες, το 17% όλων των προορισμών παγκοσμίως αναφέρουν συγκεκριμένα τους εμβολιασμένους επιβάτες στους κανονισμούς τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν για πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες (που έχουν λάβει δύο δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου), αν και, σε άλλες, καταργούνται όλοι οι περιορισμοί. Ο UNWTO αναμένει ότι αυτό θα εξελιχθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες.

Η έκθεση δείχνει ότι η επανεκκίνηση του παγκόσμιου τουρισμού θα παραμείνει σε σίγαση, αρκεί οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να συμβουλεύουν προσεκτικά. Τέσσερις από τις 10 κορυφαίες αγορές πηγών συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους πολίτες τους για μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό (αυτές οι τέσσερις δημιούργησαν το 25% όλων των διεθνών αφίξεων το 2018).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ελλάδα ,  ελληνικές τουριστικές ειδήσεις ,  Τουρισμός στην Ελλάδα ,  ελληνικά νησιά ,  Ξενοδοχεία στην Ελλάδα ,  Ταξίδια στην Ελλάδα ,  ελληνικοί προορισμοί ,  ελληνική ταξιδιωτική αγορά ,  ελληνικά τουριστικά στατιστικά ,  έκθεση ελληνικού τουρισμού