Μήνυμα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ: «108 χρόνια Ελεύθερης Δράμας»

δράμα αμθ

579

«108 χρόνια Ελεύθερης Δράμας»

Μήνυμα του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Παπαθεοδώρου για την επέτειο των 108 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας.

Το ημερολόγιο έγραφε 1 Ιουλίου 1913, όταν ο Ελληνικός στρατός, υπό την ηγεσία του Συνταγματάρχη Νικολάου Μιχαλόπουλου Αρκαδικού, εισήλθε στην πόλη της Δράμας, απελευθερώνοντας την, από τον οθωμανικό ζυγό, έπειτα από 529 χρόνια δουλείας. Ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής είχε υποστεί όλα αυτά τα χρόνια πάμπολλα δεινά, αλλά ποτέ δε λησμόνησε την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα. Είχαν εργασθεί άλλωστε γι’ αυτό, μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Άγιος Χρυσόστομος –Μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης- ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος και σειρά Μακεδονομάχων, που τιμούμε κατ’ έτος στα χωριά μας, αλλά και πλήθος ανωνύμων αγωνιστών, που άντεξαν στους ζοφερούς καιρούς της οθωμανικής και βουλγαρικής κατοχής.

Η Δράμα είναι γη μαρτυρική και σ’ αυτήν έχουν χαραχθεί βαθιά οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας. Το αίμα τους και η προσφορά τους στον τόπο, αποτελούν φάρο και οδηγό για εμάς τους νεότερους, που καλούμαστε να σταθούμε άξιοι απόγονοι αυτών των ανωνύμων, στην πλειοψηφία τους, ηρώων. Οι προκλήσεις του σήμερα είναι διαφορετικές και τα προβλήματα του τόπου έχουν άλλο χαρακτήρα. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση τους, εξακολουθούν να απαιτούνται αρετές, όπως η πίστη στο Θεό, η αφοσίωση στην πατρίδα, το συναίσθημα της ευθύνης απέναντι στο συμπολίτη μας, το ιστορικό βάρος απέναντι στον τόπο -αρετές που διέθεταν οι Δραμινοί του Μακεδονικού Αγώνα-. Όλα αυτές τις αρετές καλούμαστε να τις επικαιροποιούμε συνεχώς, να τις εφαρμόζουμε στη σύγχρονη εκδοχή τους, να αντιλαμβανόμαστε το ιστορικό μας καθήκον και να μαχόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις είναι ιδιαίτερες, αφού από τη μία θα τιμήσουν την πόλη μας με την υψηλή παρουσία τους, η Α.Ε., η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, αλλά από την άλλη, η πανδημία δυστυχώς περιορίζει τον αριθμό όσων καλούνται να συμμετάσχουν. Συμβολική η επίσκεψη των δύο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων του Κράτους και αναμφίβολα χρήσιμη και ωφέλιμη για το Νομό μας. Ωστόσο θα ήθελα να σταθώ στη σημασία της συμμετοχής του Δραμινού πολίτη στον εορτασμό της τοπικής μας Επετείου. Φέτος αυτή δε θα επιτευχθεί, μέσω της φυσικής παρουσίας, αλλά μέσω της ισχυρής αντήχησης του μηνύματος της 1ης Ιουλίου στις καρδιές μας. Και αυτή πρέπει να είναι πιο ισχυρή από ποτέ.

«Χαράς Ευαγγέλια. Ελευθερίαν και Ελευθέρια εορτάζομεν».

Χρόνια Πολλά Δράμα!!!

 

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Χρήστος Θ. Παπαθεοδώρου